Σε πολύ υψηλά επίπεδα παραμένει ο πληθωρισμός στη χώρα μας,παρά την οριακή επιβράδυνση για δεύτερο συνεχή μήνα που κατέγραψε σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Υποχώρησε στο 11,4%,από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% το Ιούνιο, με τις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα να καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις.
Ειδικότερα, «τρομακτική» αύξηση 261,3% καταγράφεται στο φυσικό αέριο, 65% ακριβότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ στον ηλεκτρισμό η άνοδος ήταν κατά 38,5% .

Στα τρόφιμα οι αυξήσεις ανέρχονται σε 18,5% σε ψωμί και δημητριακά, 18% στα γαλακτοκομικά , 25,5% στα λάδια. Κατά 71% ανατιμήθηκαν τα εισιτήρια με αεροπλάνο και κατά 25,4% αυτά με πλοίο.

Η μείωση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,3% τον μήνα Αύγουστο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιουλίου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 1,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, μοσχάρι, χοιρινό, αλλαντικά, ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, παγωτά, σάλτσες-καρυκεύματα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά λαχανικά.

• 0,7% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, στερεά καύσιμα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό.

• 1,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

• 2,0% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 0,3% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια-ζαχαροπλαστείακαφενεία.

• 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

• 7,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω των γενικών θερινών εκπτώσεων. • 4,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα καινούργια αυτοκίνητα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!