ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένες αφίξεις και διανυκτερεύσεις τον Μάρτιο – Προβληματισμός για τον τουρισμό
Πτώση σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις κατέγραψε ο ελληνικός τουρισμός τον Μάρτιο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, με την αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή να προκαλεί προβληματισμό για τη φετινή σεζόν.
Λίγο πριν από την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον τουρισμό τον Μάρτιο προκαλούν προβληματισμό, καθώς καταγράφεται πτώση τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις σε καταλύματα σε όλη τη χώρα.
Αν και ο Μάρτιος θεωρείται μήνας «off season» για τον ελληνικό τουρισμό, τα στοιχεία δείχνουν μια υποχώρηση της κίνησης σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, σε μια περίοδο όπου η αβεβαιότητα από τη γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή βρισκόταν ήδη στο αποκορύφωμά της.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι αφίξεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια ανήλθαν σε 1.181.574, ενώ οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τις 2.682.258. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2025, οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 2,2% και οι διανυκτερεύσεις κατά 1,7%.
Μείωση καταγράφηκε και στους αλλοδαπούς επισκέπτες, με τις αφίξεις να υποχωρούν κατά 1,9% και τις διανυκτερεύσεις κατά 1,4%. Αντίστοιχα, στους ημεδαπούς τουρίστες σημειώθηκε πτώση 2,4% στις αφίξεις και 2% στις διανυκτερεύσεις.
Παρά τη μείωση, οι Έλληνες ταξιδιώτες εξακολουθούν να έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη συνολική τουριστική κίνηση, καθώς αντιστοιχούν στο 57,7% των αφίξεων και στο 54,7% των διανυκτερεύσεων.
Η μέση διάρκεια παραμονής στα καταλύματα διαμορφώθηκε στις 2,3 ημέρες.
Τα στοιχεία έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία η τουριστική αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια και οι επιπτώσεις στις μετακινήσεις και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη θεωρούνται παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν συνολικά τη φετινή τουριστική σεζόν.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033