Τα Ψηλά Βουνά Κοιν.Σ.Επ. σας καλούν σε ένα διήμερο εργαστήριο με θέμα την ευαισθητοποίηση και τη σύνδεση των ανθρώπων με τη φύση μέσω της τέχνης.

Στο εργαστήριο αυτό, θα δανειστούμε τα εργαλεία της Πρωτόγονης Έκφρασης και αυτά της Χοροκινητικής προσέγγισης για να επιχειρήσουμε μια μετακίνηση  από τον προσωπικό μας χώρο σε αυτόν της ομάδας. Στόχος είναι να έρθουμε σε επαφή και να εκφράσουμε προσωπικές σκέψεις, συναισθήματα, προβληματισμούς και ανησυχίες για τον ρόλο της φύσης στην καθημερινή μας ζωή. Να βρούμε νέους τρόπους σύνδεσης και να αντιληφθούμε πως το περιβάλλον δεν αποτελεί απλά μια ξεχωριστή οντότητα που μπορεί κανείς να παρατηρεί και να θαυμάζει, αλλά και ένα σύστημα εντός του οποίου υπάρχουμε και αλληλεπιδρούμε με τα υπόλοιπα μέλη της κοινότητας.

Στο τέλος, θα έχουμε τον χρόνο να εκφράσουμε αυτά που βιώσαμε δημιουργώντας ένα εικαστικό έργο.

Κύριο εργαλείο της Πρωτόγονης Έκφρασης αποτελεί ο ρυθμός ο οποίος πλαισιώνει την κίνηση των συμμετεχόντων. Οι κινήσεις είναι επαναλαμβανόμενες και συνοδεύονται από τη φωνή. Στόχος της Πρωτόγονης Έκφρασης αποτελεί μια ελεγχόμενη και σταδιακή εκτόνωση εντός της οποίας δίνεται η  ευκαιρία για αλληλεπίδραση και έκφραση μέσω μιας παιχνιδιάρικης διάθεσης με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Η Χοροκινητική προσέγγιση δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσει κανείς τις προσωπικές του ποιότητες στην κίνηση και μέσα από αυτή να συνδεθεί με τα βιώματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Ένα από τα βασικά εργαλεία της Χοροκινητικής είναι το καθρέφτισμα μέσω του οποίου δίνεται η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφραστούν και καθώς παρατηρούν την κίνησή τους να αντανακλάται στα σώματα των άλλων να ανακαλύψουν και να έρθουν σε επαφή με διαφορετικές πτυχές του εαυτού τους.

Το εργαστήριο δε θα έχει θεραπευτικό χαρακτήρα. Απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να γνωρίσουν εναλλακτικούς τρόπους έκφρασης και επεξεργασίας των προβληματισμών τους, σε όσους αγαπούν τη φύση, αισθάνονται ή θέλουν να είναι μέρος αυτής. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στον χορό και τις εικαστικές τέχνες.

 

Λεπτομέρειες εκδήλωσης:

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο Καλεντζίου/Πλαίσιας με τη συμμετοχή δύο ομάδων και θα έχει διάρκεια 3 ώρες, από τις 11:00 έως τις 14:00. Η πρώτη ομάδα θα συμμετάσχει στις 4/11 και η δεύτερη ομάδα στις 5/11. Θα πραγματοποιηθεί μια κοινή συνάντηση στις 11/11 με σκοπό να μοιραστούμε την εμπειρία και να στήσουμε μια έκθεση με τα εικαστικά έργα που θα έχουμε δημιουργήσει, ενώ στις 12/11 θα γίνει ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό όπου κανείς θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την έκθεση των έργων.

 

Δήλωση Συμμετοχής:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με το Εργαστήρι εδώ και να υποβάλλουν αίτηση για δωρεάν συμμετοχή στο thehighmountains.gr@gmail.com ή στο 6997118930.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

 

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Παναγιώτα Φασούλα
Η Παναγιώτα Φασούλα αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών το 2014 και το 2019 ολοκλήρωσε το τριετές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Χοροθεραπείας της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας, στην Αθήνα ενώ παράλληλα εργαζόταν ως Νηπιαγωγός. Στα πλαίσια της πρακτικής της άσκησης ως Χοροθεραπεύτρια συνεργάστηκε με το Κέντρο Ημέρας “Βαβέλ” στην Αθήνα και το Οικοτροφείο “Νέα Αρχή” στα Ιωάννινα. Από το 2019 μέχρι σήμερα έχει προσφέρει εθελοντική εργασία σε ομάδες Χοροθεραπείας για έφηβους και νεαρούς ενήλικες με αυτισμό και νοητική στέρηση. Από τον Σεπτέμβριο του 2022 εργάζεται ως Χοροθεραπεύτρια στο εργαστήρι θεραπειών μέσω τέχνης, “ΝiMA”.

 

Το εργαστήριο υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος nARTure και χρηματοδοτείται από το Erasmus+

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!