Πίσω από την δημιουργία της ZOINOS WINERY, βρίσκεται το ανήσυχο και φιλοπρόοδο πνεύμα των αμπελουργών της περιοχής οι οποίοι το 1954 ίδρυσαν το πρώτο μικρό οινοποιείο στην Ζίτσα.

Τις προσπάθειες αυτές ήλθε να ενισχύσει η πρώην ΕΑΣ Ιωαννίνων και το 1974 ίδρυσε το πρώτο σύγχρονο Συνεταιριστικό οινοποιείο της Β.Δ Ελλάδας κι ενώ ήδη από το 1972 τα κρασιά της αμπελουργικής ζώνης της Ζίτσας αναγνωρίζονται και νομοθετικά ως ΠΟΠ.

Το επόμενο αποφασιστικό βήμα έγινε τον Ιούνιο του 2006 οπότε το οινοποιείο αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δημιουργείται η ZOINOS WINERY ολοκληρώνοντας έναν πρωτοποριακό σχεδιασμό ο οποίος ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, φθάνοντας σήμερα να κατέχει διακριτή θέση στον κατάλογο με τις οινοποιητικές επιχειρήσεις του αμπελοοινικού κλάδου.

Η ZOINOS θεωρείται πλέον μια από τις σύγχρονες μονάδες του κλάδου σταθερά προσηλωμένη στον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση και την επέκταση των εγκαταστάσεών της με διαρκής ανάπτυξη και καινοτόμες επενδύσεις, στοχεύοντας πάντα στην ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της, διατηρώντας την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητας και υφής.

Διαθέτει ένα πλήρως εκσυγχρονισμένο και επισκέψιμο οινοποιείο καθώς και αποστακτήριο στην Ζίτσα, ενώ παράλληλα έχει επεκταθεί με την ίδρυση κέντρου διανομής και εξυπηρέτησης στα Ιωάννινα και υποκαταστήματος – Οινοποιείο στην αμπελουργική ζώνη της Πάτρας.

Στην εταιρεία απασχολούνται περίπου σαράντα άτομα, διοικητικά στελέχη, υψηλού επιπέδου οινολόγοι, χημικοί, γεωπόνοι και προσωπικό το οποίο απασχολείται με την παραγωγική διαδικασία και τον ποιοτικό έλεγχο.

Διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων στη χώρα, έχει δε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με Συνεταιρισμούς άλλων περιοχών ενώ η εξαγωγική του δραστηριότητα παρουσιάζει ανοδική πορεία.

Απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής από την αμπελουργική ζώνη.

Οι παραγωγοί αυτοί αποτελούν τους βασικούς της συνεργάτες οι οποίοι καλλιεργούν τις γηγενής ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι, με την συνδρομή των στελεχών της εταιρείας.

Παράλληλα η εταιρεία μετά την αγορά και φύτευση έχει πια στην κατοχή της 120 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων βιολογικής καλλιέργειας με  τις γηγενείς ποικιλίες ενώ σε πειραματικό επίπεδο προχώρησε στην φύτευση 28 ηπειρωτικών ποικιλιών στο πλαίσιο υλοποίησης ερευνητικών προγραμμάτων με στόχο την διαπίστωση προσαρμογής αυτών στην περιοχή και ανάλογα με το οινικό του δυναμικό την παραγωγή νέων οίνων.

 

Παρουσίαση Βιβλίου «ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ – Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας»

Στα πλαίσια εορτασμού των 50 χρόνων της ZOINOS WINERY, εκδόθηκε από την εταιρεία το βιβλίο «ΑΜΠΕΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙΝΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ –Αμπελουργική ζώνη Ζίτσας», με συγγραφέα τον κ.  Στέφανο Κωλέττα.

Την ερχόμενη Παρασκευή 24 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνέδριο Ελληνικής Αμπελουργίας,  θα πραγματοποιηθεί επετειακή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου στο Ξενοδοχείο GRAND SERAI Ιωαννίνων (ώρα  12:30).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας και θα συντονίσει ο κ. Γιώργος Παπαχρήστος, σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:

Γιάννης Μπουτάρης, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, επίτιμος Πρόεδρος της Ε.Δ.Ο.Α.Ο.

Χρήστος Μάρκου, Πρόεδρος Κ.Ε.Ο.Σ.Ο.Ε.

Γεώργιος Καψάλης, ομότιμος Καθηγητής, πρώην Πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο συγγραφέας, Στέφανος Κωλέττας

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!