Μετά από την περσινή πρώτη ξενάγηση των Νεοσυλλέκτων οπλιτών του 625 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού Ιωαννίνων, ο Ελληνικός Στρατός και εφέτος στις 18/11/2023 επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καστρίτσας στην αρχαία ακρόπολη του χωριού, όπως και φυσικά στην ιερά μονή του Τιμίου Προδρόμου.

Όλα ξεκίνησαν πέρσι όταν μέλη του Πολιτιστικού σωματείου επισκέφθηκαν τον Ταξίαρχο – Διοικητή της 8ης Μεραρχίας παραθέτοντας την ιδέα τους και πρόταση για εκπαιδευτικές ξεναγήσεις των Στρατιωτών και των λοιπών στελεχών στο πιο σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό σημείου του Δήμου Ιωαννιτών που φυσικά είναι η ακρόπολη της Καστρίτσας.
Η πρόταση βρήκε δεκτικό και ενθουσιώδη τον κο. Ταξίαρχο και αμέσως η πρώτη ξενάγηση έλαβε χώρα στον ιστορικό ανά τους αιώνες λόφο της Καστρίτσας Ιωαννίνων.

Ένα έτος μετά η ηγεσία της Μεραρχίας και ο Διοικητής του 625ΜΚΤΠ εκδήλωσαν εκ νέου την επιθυμία τους ώστε στελέχη και κυρίως νεοσύλλεκτοι της συγκεκριμένης ΕΣΣΟ να ξεναγηθούν και εφέτος στον βαρυσήμαντο τόπο που υφίσταται η συμπρωτεύουσα του κυρίαρχου Ηπειρώτικου φύλλου των Μολοσσών.

Η ξενάγηση διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και οι 101 στρατιώτες με τον Διοικητή τους και τα λοιπά στελέχη απόλαυσαν συνάμα με την εκπληκτική θέμα του σημείου τον ιστορικό πλούτο τόσο της αρχαίας ακρόπολης, όσο και της ιεράς μονής του Προδρόμου όπως προαναφέραμε.

Η ξενάγηση αυτή ήταν και η τελευταία για τους νεοσυλλέκτους καθώς το στρατόπεδο του Περάματος παύει να λειτουργεί ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και ως εκ τούτου δεν θα υποδεχθεί άλλους οπλίτες.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστρίτσας μέσω του προέδρου του κου. Σωτήρη Ζαρογιάννη ευχαριστεί θερμά τον κο. Ταξίαρχο, όπως και τον Διοικητή του 625ΜΚΤΠ για την όμορφη αυτή ξενάγηση που και φέτος υλοποιήθηκε στα αρχαία ιστορικά μονοπάτια της ακρόπολης και του μοναστηριού κι εύχεται στο μέλλον οι ξεναγήσεις να συνεχιστούν αν όχι για τους νεοσύλλεκτους, τότε για τα στελέχη της Μεραρχίας μας, ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στην αδιαφορία που έως σήμερα έχει επιδείξει Περιφέρεια και οι διάφορες Δημοτικές αρχές ως προς τον καθαρισμό, την προβολή – προώθηση του μνημείου της ακρόπολης και τις λοιπές ενέργειες από μεριάς πολιτείας σε ότι αφορά την συνεχή επίσκεψη τουρισμού σε δύο μνημεία αιώνων που όποιος γνωρίσει εντυπωσιάζεται από την ιστορία και την επιβλητική τους υπόσταση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!