Με μεγάλο ενδιαφέρον και την συμμετοχή σχολείων αλλά και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιήθηκε “το άνοιγμα” για το κοινό και η ενημέρωσή του για τις ανασκαφικές εργασίες που πραγματοποιούνται για τρίτη περίοδο στην Αρχαία Πανδοσία στο Καστρί Φαναρίου.
Η δράση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και το Ιταλικό Πανεπιστήμιο της Βασιλικάτας με την πολύτιμη συμβολή του Συλλόγου “Φίλοι του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα”.
Η ανασκαφή στο τόσο σημαντικό αυτό αλλά “παραμελημένο” μέχρι στιγμής μνημείο ξεκίνησε το 2020, ενώ στόχος των εργασιών είναι η ανάδειξη της αποικίας των Ηλείων του 8ου π.χ. αιώνα που αποτέλεσε για ορισμένο χρονικό διάστημα και έδρα του Κοινού των Ηπειρωτικών Φύλων, η οποία περικλείεται από πλήρη οχύρωση του 4ου πχ αιώνα μήκους σχεδόν 2,5 χλμ., με 11 πύργους και συμπεριλάμβανε πλήθος κτισμάτων.
Εν τω μεταξύ σήμερα σε συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Πάργας Νίκος Ζαχαριάς, με την ομάδα ανασκαφών ανακοίνωσε την πρόθεση του στο επόμενο Δημοτικό συμβούλιο να προτείνει να ανακηρυχθούν επίτιμοι δημότες του Δήμου Πάργας ο καθηγητής αρχαιολογίας Δημήτρης Ρουμπής και η καθηγήτρια αρχαιολογίας Φραντζέσκα Σολγιάνη . Επίσης δήλωσε την πρόθεση του Δήμου για την αδελφοποίηση με τον αντίστοιχο Δήμο της Ιταλίας στον οποίο ανήκει η εκεί Πανδοσία. Στη συνάντηση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάργας, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας ,ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καστριού και οι πρόεδροι του Συλλόγου των Φίλων του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα και του Συλλόγου Αχέρων.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!