Να μην επιτρέψουμε να απαξιώσουν τα όνειρα και τις προσπάθειες των παιδιών μας. Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο! Διεκδικούμε δημόσιες και δωρεάν σπουδές – Πτυχία με αξία.

Η Ένωση Γονέων Μαθητών Δ.Ιωαννιτών δηλώνει την αμέριστη στήριξή της στον συνεχιζόμενο αγώνα φοιτητών, ενάντια στις επιδιώξεις της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ιδιαίτερα χαιρετίζουμε την συμμετοχή των γονέων σε αυτές τις κινητοποιήσεις.
Είναι πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο ότι εδώ και 9 εβδομάδες συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις, παρά τις συκοφαντίες, την καταστολή, τον αυταρχισμό απέναντι στα παιδιά μας, που παλεύουν για πτυχία με αξία, αυτά συνεχίζουν, γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους.
ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΕΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.
Η μαζικότητα του αγώνα αυτού αποδεικνύει την μεγάλη αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας με αυτή την εξέλιξη, κόντρα σε προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και πληρωμένες δημοσκοπήσεις που προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα για το αντίθετο. Είναι τόσο μεγάλη η κατακραυγή του κόσμου, που η κυβέρνηση αποπειράθηκε να καλέσει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής  τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων και να αποκλείσει τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς φορείς από τη συζήτηση !!! Τόση δημοκρατία…
Έχει γίνει πλέον κατανοητό, ότι το νομοσχέδιο έκτρωμα, θα εντείνει τις αντιθέσεις στους μαθητές, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία τους θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλει τεράστια και ψυχοφθόρα προσπάθεια για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ μια ισχνή μειοψηφία θα πληρώνει αδρά και θα εξασφαλίζει μια θέση στο Πανεπιστήμιο. Γιατί, ενώ από την μία η κυβέρνηση αναδεικνύει ότι η ΕΒΕ προάγει την «αριστεία» και θεωρεί απαράδεκτο κάποιος να μπαίνει στο δημόσιο Πανεπιστήμιο αν δεν πιάνει την βάση του 10, από την άλλη θεωρεί απόλυτα φυσιολογικό, ένα άλλο παιδί να μπαίνει στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο εφόσον η φορολογική δήλωση των γονέων του «πιάνει τη βάση» των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που αυτό απαιτεί.
Για τους παραπάνω λόγους, είναι προφανές, ότι εμείς οι γονείς δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτή την αδικία, δεν μπορούμε να μείνουμε έξω από αυτή τη συζήτηση. Το θέμα μας αφορά, έχουμε φωνή και θα ακουστεί δυνατά!
Ξεκινάμε από τα βασικά:
Έχουμε ήδη πληρώσει και πληρώνουμε τεράστιο κόστος για τη μόρφωση των παιδιών μας, για να τους προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να συμπληρώνουμε τις ανεπάρκειες του σημερινού δημόσιου σχολείου. Βλέπουμε, ζούμε το άγχος των παιδιών μας μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, την απώλεια του ελεύθερου χρόνου τους. Τι λέει η κυβέρνηση στα παιδιά αυτά; Ότι άλλοι θα “ματώνουν” για να μπουν στο πανεπιστήμιο και άλλοι θα κατακτούν πτυχίο πανεπιστημίου με μόνο κριτήριο το «πορτοφόλι» των γονιών τους. Αυτό είναι πέρα για πέρα άδικο!

Πολλοί από μας έχουμε ήδη παιδιά στα δημόσια πανεπιστήμια , αιμορραγούμε όταν τα σπουδάζουμε σε άλλη πόλη και γνωρίζουμε τις ελλείψεις των ιδρυμάτων (από τα καθίσματα στα αμφιθέατρα και τα εργαστήρια μέχρι τους καθηγητές και τις δωρεάν εστίες) ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης από τις κυβερνήσεις… Άλλοι από μας, που τα παιδιά μας δεν κατάφεραν να μπουν σε ένα ΑΕΙ, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το κόστος των κολεγίων, που είμαστε βέβαιοι ότι θα εκτιναχθεί αν τους δοθεί η δυνατότητα να αναβαθμίσουν την ταμπέλα τους σε “πανεπιστήμια”…
Τίποτα από τα παραπάνω δεν πρόκειται να βελτιωθεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ίσα – ίσα που η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για το “Εθνικό Απολυτήριο”, δηλαδή να μετράνε αναλογικά οι βαθμοί και των τριών του τάξεων στην πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Τι σημαίνει αυτό για μας; Φροντιστήριο, όχι σε τέσσερα μαθήματα, αλλά σε δεκατέσσερα… Και όλο και πιο νωρίς αν θέλουμε να έχουμε κάποια ελπίδα για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Αν πράγματι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις ευκαιρίες των νέων παιδιών στην πανεπιστημιακή μόρφωση, γιατί δεν καταργεί τους άδικους κόφτες προς τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση; Γιατί δεν καταργεί την ΕΒΕ που η ίδια ψήφισε; Γιατί δεν υιοθετεί την πρόταση να κρατούν βαθμολογία σε όσα μαθήματα επιλέξουν όσα παιδιά ξαναδίνουν πανελλήνιες; Πολύ δε περισσότερο, γιατί δεν παίρνει μέτρα για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και του πανεπιστημίου;
Η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών που με δυσκολία “τα φέρνει βόλτα” στην καθημερινότητά της, είναι λογικό να βλέπει ως διέξοδο για τα παιδιά της το δημόσιο πανεπιστήμιο.
Κι όμως τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα στα Δημόσια Πανεπιστήμια αν ιδρυθούν ιδιωτικά.
Το μαρτυρά η συζήτηση που έχει ανοίξει για την επιβολή διδάκτρων στα Δημόσια Πανεπιστήμια…
Το είδαμε πώς λειτούργησε στην υγεία, την ενέργεια… Πουθενά δεν βελτιώθηκαν οι δημόσιες δομές με την ίδρυση ιδιωτικών δίπλα τους.
Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας:
– Να ακούσει τα δίκαια αιτήματα φοιτητών, εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ.
– Αντί να ανοίγει τη συζήτηση για ιδιωτικά πανεπιστήμια, να στηρίξει το σχολείο και το πανεπιστήμιο που πηγαίνουν τα παιδιά μας: το δημόσιο!
– Να αποσύρει άμεσα κάθε συζήτηση για εθνικό απολυτήριο και τριπλές πανελλαδικές σε κάθε τάξη του Λυκείου που θα κάνουν τη ζωή των παιδιών μας κόλαση. Αντί να είναι «ιδιαίτερα δημιουργική» στο πώς θα κόψει τα παιδιά μας από την πρόσβαση στα πανεπιστήμια, να τους δώσει τη δυνατότητα να κρατούν βαθμολογία σε μαθήματα και να μπορούν να περνούν σε σχολές πρώτης επιλογής τους και κοντά στο σπίτι τους.
– Να σταματήσει τους εκβιασμούς και την καταστολή απέναντι στα παιδιά λαϊκών οικογενειών που αγωνίζονται για πτυχία με αξία. Να σεβαστεί τον καθημερινό αγώνα που δίνουν χιλιάδες γονείς να προσφέρουν ότι καλύτερο μπορούν στα παιδιά τους.
Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και κάθε γονιό ξεχωριστά να συμμετέχει στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 8 του Μάρτη στις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια Ηπείρου (Νομαρχία)

ΤΟ Δ.Σ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!