Με σαφές μήνυμα ενότητας αλλά και διεκδικητικής στάσης, ο νέος πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ζαγορίου (ΕΤΕΖ), Τάσος Ανέστης, παρουσίασε το σχέδιο για την επόμενη ημέρα του Ζαγορίου, θέτοντας στο επίκεντρο την αξιοποίηση της ένταξης στην UNESCO και την επίλυση χρόνιων προβλημάτων.
Η πρώτη επίσημη ομιλία του νέου προέδρου πραγματοποιήθηκε ενώπιον των μελών του διοικητικού συμβουλίου, με τον ίδιο να δίνει τον τόνο για μια νέα πορεία της Ένωσης.
Ο κ. Ανέστης ανέδειξε ως βασική προτεραιότητα την ουσιαστική αξιοποίηση της διεθνούς αναγνώρισης του Ζαγορίου ως Παγκόσμιου Μνημείου της UNESCO, τονίζοντας ότι αυτή «πρέπει να συνοδεύεται από έργα ουσίας».
«Το Ζαγόρι δεν είναι πλέον, απλώς, ένας προορισμός, είναι η παγκόσμια κληρονομιά μας. Η ΕΤΕΖ αλλάζει σελίδα και γίνεται ο θεσμικός συνομιλητής που θα διεκδικήσει λύσεις στα χρόνια προβλήματα των μελών μας με το βλέμμα στη βιωσιμότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής, παρουσιάστηκαν τέσσερις βασικοί άξονες δράσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη συνεργασία με τον Δήμο Ζαγορίου για την αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας, όπως η υδροδότηση, η καθαριότητα και η οδική πρόσβαση.
Παράλληλα, δίνεται έμφαση στη συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ενίσχυση της διεθνούς προβολής του προορισμού, με αιχμή το brand «Zagori UNESCO», αλλά και στην αύξηση των πτήσεων προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται και στη συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, με στόχο την ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, καθώς και στη διεκδίκηση ανταποδοτικότητας μέσω της επιστροφής των τουριστικών τελών σε έργα υποδομής.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΕΤΕΖ απηύθυνε κάλεσμα συσπείρωσης προς τους επαγγελματίες του τουρισμού, σημειώνοντας ότι «η πόρτα της Ένωσης είναι ανοιχτή» και ότι «μόνο ενωμένοι μπορούμε να πάμε το Ζαγόρι εκεί που του αξίζει».
Από την επόμενη ημέρα, ξεκινά και ο πρώτος κύκλος επαφών της νέας διοίκησης με θεσμικούς φορείς της περιοχής.
