Ενστάσεις ΠΟΕΣ προς τον Α/ΓΕΕΘΑ: Ερωτήματα για κύρος, αυξήσεις και εφάπαξ
Τη λύπη της για τη στάση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές». Όπως τονίζεται, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων επέλεξε να στηρίξει τις επιλογές του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αντί να σταθεί δίπλα στο προσωπικό του οποίου ηγείται και να αφουγκραστεί τις αγωνίες του.
Παράλληλα, η ΠΟΕΣ θέτει σειρά ερωτημάτων προς τον στρατιωτικό ηγέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, διερωτώμενη γιατί δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αποκαταστήσει το κύρος των στρατιωτικών, το οποίο –όπως υποστηρίζει– έχει πληγεί από αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Μεταξύ άλλων, θέτει ερωτήματα για το αν οι Ένοπλες Δυνάμεις θεωρούνται μη αξιόπιστες, αν οι στρατιωτικοί κρίνονται ανεπαρκείς ή άχρηστοι, αν στερούνται πατριωτισμού και εθνικού καθήκοντος, αλλά και αν ευθύνονται οι ίδιοι –και όχι ο νομοθέτης– για τις δομικές στρεβλώσεις που οδήγησαν στα σημερινά προβλήματα.
Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι τα ερωτήματα αυτά παραμένουν αναπάντητα, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει ένα ακόμη ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα, το οποίο –όπως αναφέρει– είναι εις γνώση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και όφειλε να έχει δημοσιοποιηθεί. Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, σε πρόσφατη ενημέρωση προς αξιωματικούς προέλευσης ΑΣΕΙ με περίπου 35 έτη υπηρεσίας, έγινε γνωστό ότι οι αυξήσεις στις αποδοχές τους θα ανέρχονται σε περίπου 200 ευρώ μικτά τον μήνα (περίπου 100 ευρώ καθαρά), ωστόσο θα συνοδεύονται από ετήσια μείωση της τάξης των 2.500 ευρώ στο εφάπαξ.
Επιπλέον, η ΠΟΕΣ υποστηρίζει ότι, λόγω του κλίματος πανικού και αμηχανίας που προκαλούν οι αυξανόμενες αντιδράσεις των στρατιωτικών, τα Γενικά Επιτελεία ζήτησαν τα στοιχεία όλων των μερισματούχων ανά προέλευση. Όπως καταγγέλλεται, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο, εξετάζεται η ενεργοποίηση «plan B», με οριζόντια παρέμβαση στα Μετοχικά Ταμεία με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, με όσα αυτό συνεπάγεται.
Τέλος, η ΠΟΕΣ αμφισβητεί το αφήγημα περί υψηλής δημοφιλίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επικαλούμενη στοιχεία που –όπως σημειώνει– καταγράφουν ανησυχητική πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Κλείνοντας την ανακοίνωση, σχολιάζει με αιχμηρό τρόπο ότι «οι εορτασμοί των Χριστουγέννων ξεκίνησαν νωρίς».
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033