Έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων για ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης
Την αντίδρασή της για αναφορά στη βλάχικη κληρονομιά σε ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ζητώντας ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών.
Την έντονη αντίδρασή της για αναφορά στους Βλάχους της Ελλάδας σε πρόσφατο ψήφισμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, με επιστολή της προς τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Η Ομοσπονδία αναφέρεται στο Ψήφισμα 2674 (2026), το οποίο, σύμφωνα με την επιστολή της, υιοθετήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2026 και αφορά την τήρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας ως κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Στο κείμενο που επικαλείται η Ομοσπονδία περιλαμβάνεται η αναφορά: «The Assembly also calls upon the Greek authorities to invest in the preservation of Vlach heritage in Northern Greece», με την οποία καλούνται οι ελληνικές αρχές να επενδύσουν στη διατήρηση της βλάχικης κληρονομιάς στη Βόρεια Ελλάδα.
Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η οποία χαρακτηρίζει τις σχετικές συστάσεις «άνευ αντικειμένου».
«Δεν χρειαζόμαστε τους Ρουμάνους βουλευτές να αυτοανακηρύσσονται πάτρωνες και προστάτες του Βλαχόφωνου Ελληνισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της.
Η Ομοσπονδία ζητά από τον υπουργό Εξωτερικών να την ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει σχετικά με το ζήτημα.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκο Ανδρουλάκη και υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μιχάλη Μαγειρία και τον γενικό γραμματέα Κωνσταντίνο Στούπα.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033