Ένα νέο πολύ καινοτόμο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία VASA-1, ανέπτυξε η Microsoft καθώς μπορεί να δημιουργήσει βίντεο από μία μόνο εικόνα και κλιπ ήχου.
Όπως γράφουν πολλά διεθνή ΜΜΕ αυτή η τεχνολογία ναι μεν έχει απίστευτες δυνατότητες για θετικές χρήσεις, φέρνοντας την επανάσταση στην γενετική τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ενέχει επίσης τον κίνδυνο επιβλαβούς χειραγώγησης. Το VASA-1, ένα μοντέλο εικόνας σε βίντεο, θολώνει τη γραμμή μεταξύ πραγματικού και κατασκευασμένου βίντεο, καθώς από μία μόνο εικόνα και ένα ηχητικό κλιπ, μπορεί να δημιουργήσει συγκλονιστικά ρεαλιστικά πλάνα, με ρεαλιστικές κινήσεις και εκφράσεις των χειλιών.
Η Microsoft επιμένει ότι προσεγγίζει το VASA-1 με προσοχή, έχοντας πλήρη επίγνωση της δύναμης της τεχνολογίας, και σημειώνοντας ότι το VASA-1 «είναι ικανό όχι μόνο να παράγει πολύτιμο συγχρονισμό ήχου και εικόνας, αλλά και να καταγράφει ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων και εκφραστικών αποχρώσεων του προσώπου και φυσικές κινήσεις του κεφαλιού που συμβάλλουν στην αντίληψη του ρεαλισμού».
Το σύστημα παράγει βίντεο υψηλής ανάλυσης και μπορεί να δημιουργήσει ζωντανά βίντεο με ομιλούντα πρόσωπα σε πραγματικό χρόνο.
Οι πιθανές εφαρμογές είναι δελεαστικές, αφού πολλοί φαντάζονται ήδη εκπαιδευτικά εργαλεία με ζωντανές ιστορικές φιγούρες ή εικονικούς βοηθούς που προσφέρουν υποστήριξη και θεραπευτικά οφέλη. Ωστόσο, το ενδεχόμενο κακής χρήσης είναι εξίσου τεράστιο, αφού αυξάνονται οι ανησυχίες για εξαιρετικά πειστικά deepfakes ικανά να διαδώσουν παραπληροφόρηση και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Αναγνωρίζοντας και τις δύο εκδοχές, η Microsoft τονίζει ότι αυτό είναι πρωτίστως ερευνητικό εγχείρημα, τουλάχιστον προς το παρόν. «Όπως και άλλες σχετικές τεχνικές δημιουργίας περιεχομένου, θα μπορούσε να εξακολουθήσει να γίνεται κατάχρηση για την πλαστοπροσωπία ανθρώπων. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε συμπεριφορά για τη δημιουργία παραπλανητικού ή επιβλαβούς περιεχομένου πραγματικών προσώπων» τόνισε η εταιρεία.
Το σχέδιό της να περιμένει ισχυρούς κανονισμούς πριν το λανσάρισμά του νέου εργαλείου έχει καθησυχάσει τους πιο ανήσυχους.
Ο ιλιγγιώδης ρυθμός της καινοτομίας και της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης ωστόσο καθιστά την πρόβλεψη του μέλλοντος, και των συνεπειών συστημάτων όπως το VASA-1, ένα τρομακτικό έργο. Εάν ένα τέτοιο εργαλείο δημοσιοποιούνταν, θα εγκαινίαζε ένα νέο κύμα δημιουργικότητας και προσβασιμότητας ή θα τροφοδοτούσε ένα αυξανόμενο κύμα παραπληροφόρησης, δυσπιστίας και χειραγώγησης;

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!