Στο ζήτημα της ανέγερσης νέου νηπιαγωγείου στην αυλή του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων στην Ανθούπολη, επανέρχεται ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 30ής Μαρτίου 2026, όπου η δημοτική αρχή ενέκρινε τον σχεδιασμό παρά τις έντονες αντιδράσεις της σχολικής κοινότητας.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, αν και δηλώνει σταθερά υπέρ της ανάγκης αντικατάστασης του κοντέινερ στο οποίο στεγάζεται σήμερα το νηπιαγωγείο, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την επιλογή της συγκεκριμένης λύσης, κάνοντας λόγο για κινδύνους στην ασφάλεια των παιδιών, υποβάθμιση του σχολικού χώρου και παράβλεψη εναλλακτικών επιλογών που, όπως υποστηρίζει, υπάρχουν στην περιοχή.
Σε μια εκτενή ανακοίνωση, οι γονείς κατηγορούν τη δημοτική αρχή ότι αγνόησε πλήρως τις ενστάσεις τους και προχώρησε σε έναν σχεδιασμό που χαρακτηρίζουν «ακατανόητο», θέτοντας ερωτήματα για τη διαχείριση των διαθέσιμων οικοπέδων, τη χρηματοδότηση και τη χρονική πίεση που επικαλείται ο Δήμος, ενώ παράλληλα αναδεικνύουν ζητήματα ασφάλειας και ποιότητας ζωής για τους μαθητές.
Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:
“Τι μας είπε η δημοτική αρχή: ότι δεν μπορεί να αξιοποιήσει κανένα από τα 3 οικόπεδα του δήμου που βρίσκονται στην περιοχή και προορίζονται για εκπαιδευτικές ανάγκες γιατί υπάρχουν διάφορα γραφειοκρατικά κολλήματα π.χ. το ένα οικόπεδο το έχει εξημισίας με το δημόσιο και θα πρέπει να του το παραχωρήσει το δημόσιο, στο άλλο δεν έχουν τελειώσει οι απαλλοτριώσεις και δεν έχει λεφτά ο δήμος για να τις ολοκληρώσει και στο τρίτο δεν μπορεί να κάνει αλλαγή χρήσης γιατί είναι «ανοιχτό» το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει χρόνος για να αντιμετωπιστούν αυτά τα εμπόδια και ότι η λύση αυτή είναι λύση «ανάγκης».
Τι δεν μας είπε όμως: αν ζήτησε ποτέ από το δημόσιο το οικόπεδο και έχει έγγραφο που το αρνήθηκαν; Αφού δεν υπάρχουν χρήματα που βρέθηκαν 110.000 ευρώ(όσο ένα οικόπεδο δηλαδή) για να δοθούν σε εταιρεία για να γίνει η τεχνική μελέτη για το νηπιαγωγείο; Που βρήκε 8 εκατομμύρια ευρώ για να τα δώσει σε εργολάβο για την καθαριότητα; Γιατί έφτασε στο παρά πέντε να πιέζει για μια λύση που ολοφάνερα δεν ωφελεί τους σημερινούς και μελλοντικούς μαθητές αυτών των σχολείων, ενώ είχε το χρόνο να προχωρήσει διαφορετικά; Άλλωστε με «ανοιχτό» το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο η δημοτική αρχή προχώρησε σε τροποποίηση χρήσης του οικοπέδου του δημοτικού για να συμπεριληφθεί και το νηπιαγωγείο, αλλά και σε αύξηση του συντελεστή δόμησης για να μπορέσει να στριμώξει το νέο σχολείο. Αυτή η πράξη έχει δημοσιοποιηθεί σε ΦΕΚ στις 17 Φλεβάρη του 2025. Με άλλα λόγια θα μπορούσε και τώρα να αλλάξει χρήση στο οικόπεδο που είναι για παιδικό σταθμό και να δεσμεύσει ένα άλλο για παιδικό. Υπάρχει τέτοιο αίτημα της δημοτικής αρχής και ποια είναι η απάντηση που πήρε; Ακόμη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μας είπε ότι ζήτησε από την πολεοδομία ενημέρωση το φθινόπωρο για να δει τι γίνεται με τα οικόπεδα πριν τα αποκλείσει και καταλήξει «αναγκαστικά» στον αύλειο χώρο του σχολείου, αλλά δεν μας είπε πως γίνεται να ενημερώθηκε το φθινόπωρο για τα οικόπεδα αλλά η έγκριση της πρωτοβάθμιας για την ανέγερση μέσα στον αύλειο χώρο του σχολείου να έχει ημερομηνία 11 Αυγούστου;
Τι μας είπε η δημοτική αρχή: ότι μετά και τους πρόσφατους σεισμούς, όλα τα σχολεία έχουν κάνει ασκήσεις αντιμετώπισης σεισμού και ξέρουν οι μαθητές ποιο είναι το ασφαλές σημείο του σχολείου για να πάνε.
Τι δεν μας είπε όμως: ότι το μόνο ασφαλές σημείο σε περίπτωση σεισμού στο 24ο δημοτικό και το 28ο νηπιαγωγείο που συστεγάζονται είναι εκείνο το κομμάτι της σχολικής αυλής που θέλουν να χτίσουν το νέο κτίριο. Είναι το μόνο που έχει ασφαλή απόσταση από το κτίριο και εκεί συγκεντρώθηκαν τα παιδιά μας και στους πρόσφατους σεισμούς. Υποθέτουμε ότι θα επαναλάβει την άσκηση στους μαθητές και θα τους υποδείξει ένα από τα τρία άδεια οικόπεδα!
Τι μας είπε η δημοτική αρχή: ότι έχουν γίνει και άλλα αντίστοιχα έργα μέσα σε αυλές όπως για παράδειγμα και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων-γυμναστήριο του σχολείου, όπου όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι δεν υπήρχαν αντιδράσεις (πριν χρόνια!!).
Τι δεν μας είπε όμως: αν θεωρούν επιτυχία να διαιωνίζουν πρακτικές του παρελθόντος που τώρα πληρώνουν γονείς και μαθητές. Σχολεία μεγαθήρια σε στοιβαγμένες κατασκευές και μαθητές χωρίς ελευθέρους χώρους και χωρίς σύγχρονες προδιαγραφές. Το παράλογο είναι που χτίστηκε το σχολείο μας χωρίς να έχει τέτοια αίθουσα και χρειάστηκε να προστεθεί στην πορεία”.
