Επίδομα παραμεθορίου σε περισσότερους από 100 πυροσβέστες της Ηπείρου – Στόχος η επέκτασή του

Περισσότεροι από 100 πυροσβέστες της Ηπείρου θα λάβουν το επίδομα παραμεθορίου των 130 ευρώ, ενώ διεκδικείται η επέκτασή του σε περισσότερες υπηρεσίες.

Επίδομα παραμεθορίου σε περισσότερους από 100 πυροσβέστες της Ηπείρου – Στόχος η επέκτασή του

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Σημαντική συνδικαλιστική κατάκτηση χαρακτήρισε τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου σε πυροσβεστικούς υπαλλήλους της Ηπείρου ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου, Απόστολος Λιόντος.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΒΗΜΑ Τηλεόραση, ο κ. Λιόντος αναφέρθηκε στη νέα απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4018/Β΄/2-7-2026 και καθορίζει τις παραμεθόριες περιοχές και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των οποίων το προσωπικό δικαιούται το μηνιαίο επίδομα των 130 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Λιόντο, η ρύθμιση βασίστηκε σε πρόταση της Ομοσπονδίας των πυροσβεστικών υπαλλήλων, ενώ η συνολική ετήσια δαπάνη για τους δικαιούχους υπολογίζεται περίπου στο ένα εκατομμύριο ευρώ.

Περισσότεροι από 100 δικαιούχοι στην Ήπειρο

Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας το επίδομα θα χορηγηθεί σε πυροσβέστες που υπηρετούν στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηγουμενίτσας, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Λιμένα Ηγουμενίτσας και στους Φιλιάτες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων εντάσσονται οι υπηρετούντες στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου και στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας. Η απόφαση προβλέπει επίδομα ύψους 130 ευρώ τον μήνα για το προσωπικό των συγκεκριμένων υπηρεσιών.

Ο Απόστολος Λιόντος επισήμανε ότι η πρώτη καταβολή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Ιουλίου, μαζί με τη μισθοδοσία του Αυγούστου.

Για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις από την 1η Οκτωβρίου 2025, το επίδομα θα καταβληθεί αναδρομικά για χρονικό διάστημα έως και 11 μηνών.

Συνεχίζεται η διεκδίκηση για νέες υπηρεσίες

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηπείρου τόνισε ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί ένα πρώτο σημαντικό βήμα, ωστόσο ο συνδικαλιστικός αγώνας δεν σταματά.

Στόχος είναι να ενταχθούν στο καθεστώς του επιδόματος το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Παραμυθιάς, όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των Ιωαννίνων, καθώς και οι υπηρεσίες σε Μέτσοβο, Μηλιωτάδες και Βουτσαρά που σήμερα μένουν εκτός.

Όπως σημείωσε, η εφαρμογή αυστηρού γεωγραφικού κριτηρίου απόστασης 20 χιλιομέτρων σε ευθεία γραμμή από τα σύνορα δημιουργεί αδικίες και αποκλεισμούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση του Άργους Ορεστικού, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 21 χιλιομέτρων και, για μόλις ένα χιλιόμετρο, οι υπηρετούντες εκεί δεν λαμβάνουν το επίδομα.

Η κεντρική διεκδίκηση της Ένωσης είναι το επίδομα παραμεθορίου να επεκταθεί στο σύνολο των πυροσβεστικών υπηρεσιών κάθε νομού που βρίσκεται στα σύνορα και όχι να περιορίζεται μόνο στις υπηρεσίες που βρίσκονται μέσα σε μια στενή ζώνη απόστασης.

Η χορήγηση του επιδόματος σε υπηρεσίες της Θεσπρωτίας, της Κόνιτσας και του Δελβινακίου αποτελεί, όπως υπογράμμισε, δικαίωση μιας μακρόχρονης προσπάθειας του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και αφετηρία για τη διεύρυνση του μέτρου σε περισσότερους πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google