Η ΣΑΕΚ Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, οργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία, με τη συμμετοχή 17 τελειόφοιτων σπουδαστών και δυο συνοδών, αξιοποιώντας την Διαπίστευση που έχει αποκτήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ (ΙΚΥ.)

Η ομάδα της Γαλακτοκομικής Σχολής φιλοξενήθηκε από την AgenForm Consorzio στην περιοχή του Πιεμόντε, και έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο της πόλης Μορέττα και από τον Πρόεδρο, τον Διευθυντή και τα στελέχη της AgenForm.

Τα αντικείμενα της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης ήταν τα ιταλικά τυριά και το παγωτό gelato, η επαφή με φάρμες που ιδιοπαράγουν με το γάλα τους προϊόντα και με τις δραστηριότητες μάρκετινγκ και αγροτουρισμού ώστε να αντλήσουν ιδέες και πρακτικές, η εμπειρία από τις Κοινοπραξίες και τους Συνεταιρισμούς των ΠΟΠ και άλλων παραδοσιακών τυριών της Ιταλίας και η γνωριμία με τον πολιτισμό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής αυτής της χώρας.

Αναλυτικότερα, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής επίσκεψης, οι σπουδαστές παρακολούθησαν μαθήματα για τη διαδικασία παραγωγής ιταλικών τυριών όπως της Μοτσαρέλα από αγελαδινό και από βουβαλίσιο γάλα, της Γκοργκοντζόλα, του Πεκορίνο, της Ρικότα και του περίφημου ιταλικού παγωτού gelato. Τα μαθήματα περιλάμβαναν θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής στο εκπαιδευτικό τυροκομείο της Agenform.

Εκτός της εκπαίδευσης στην τυροκομία, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επιμορφωτικές επισκέψεις σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με ιδιοπαραγωγή προϊόντων και πώληση στον καταναλωτή. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων αυτών, δίνουν μεγάλη σημασία στην ευζωία των ζώων που εκτρέφουν, πρόβατα γίδες, αγελάδες, βουβάλια, και στην ελεύθερη βόσκηση όπου ήταν δυνατή, διότι εκεί στηρίζουν τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και την ιδιαίτερη γεύση των προϊόντων που παράγουν, στοχεύοντας κυρίως στην ποιότητα αντί της ποσότητας. Συχνά, παρόμοιες επιχειρήσεις συναντά κανείς, στρατηγικά εγκατεστημένες κοντά σε τουριστικούς προορισμούς, ακόμα και σε Εθνικά Πάρκα (Alpi marittime)

Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη σε μια από τις επιχειρήσεις που παράγουν το γνωστό Ιταλικό ΠΟΠ τυρί Grana Padano. Εκτός από τα χαρακτηριστικά και τα στάδια παραγωγής του εξαιρετικού αυτού τυριού, οι υπεύθυνοι αναφέρθηκαν στην αυστηρή τήρηση και επίβλεψη των προϋποθέσεων που απαιτεί η νομοθεσία, όπως η γεωγραφική περιοχή, η διατροφή των αγελάδων από τις οποίες προέρχεται το γάλα, το μέγεθος και το βάρος των κεφαλιών, η χαρακτηριστική επισήμανση ώστε να προστατεύεται με ασφάλεια το ΠΟΠ αυτό τυρί από απομιμήσεις, με ευθύνη κυρίως της Κοινοπραξίας για την Προστασία του Τυριού GRANA PADANO (Consorzio per la Tutela del Formaggio GRANA PADANO).

Στον τομέα του μηχανολογικού εξοπλισμού, εστίασε η επίσκεψη στην Ιταλική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τυροκομείων TAS SRL στα πλαίσια της οποίας έγινε παρουσίαση των προϊόντων της επιχείρησης, η οποία εξάγει σε χώρες σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, των καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών που προτείνουν για τον τυροκομικό κλάδο όπως και των σύγχρονων λύσεων όπως τα προκατασκευασμένα τυροκομεία.

Για ιδέες σχετικά με κατευθύνσεις στη λιανική πώληση, η ομάδα επισκέφθηκε μια επιχείρηση ειδών υγιεινής διατροφής, όπου πωλούνται επιλεκτικά τρόφιμα από μικρούς παραγωγούς της γύρω περιοχής, φρέσκα και εύγεστα, επίσης απορρυπαντικά και προϊόντα προσωπικής περιποίησης που σέβονται το περιβάλλον, μάλιστα τα περισσότερα τρόφιμα και εμπορεύματα πωλούνται χύμα και ο πελάτης χρησιμοποιεί τις δικές του συσκευασίες.

Μια επίσκεψη στην σκεπαστή μόνιμη υπαίθρια αγορά έδωσε την ευκαιρία σε όλους να διαπιστώσουν τον πλούτο των τυριών της περιοχής, αφού μάλιστα οι περισσότεροι πωλητές παρότρυναν τον πελάτη να δοκιμάσει και τον ενημέρωναν για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, το είδος γάλακτος, την περιοχή παραγωγής, την ηλικία κ.α

Εκτός από τις τυροκομήσεις και τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, υπήρχε χρόνος για πολιτιστικές και τουριστικές εμπειρίες, στην περιοχή του Κούνεο, στο γειτονικό Τορίνο και στο Μπέργκαμο.

Το ταξίδι διήρκεσε συνολικά δεκατρείς ημέρες. Η εμπειρία για όλη την ομάδα ήταν πολύτιμη, για τις γνώσεις και τις νέες εικόνες, για τους ανθρώπους που γνώρισε και τις επιχειρηματικές ιδέες που αποκόμισε. Σημαντική ήταν επίσης η διαπίστωση ότι η Γαλακτοκομική Σχολή έχει προετοιμάσει, με υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και επαγγελματική σοβαρότητα, τους σπουδαστές της, για να αξιοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό παρόμοιες ευκαιρίες.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!