Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η κινητικότητα δέκα μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου Ιωαννίνων με τη συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του διαπιστευμένου σχεδίου Erasmus 2023-1-EL01-KA121-SCH-000134159. Η κινητικότητα υλοποιήθηκε τηρώντας τους κανόνες του green travel. Οι μαθητές επισκέφτηκαν το σχολείο Maltepe science high school – με το οποίο συνεργάζονται διαδικτυακά και στο πρόγραμμα etwinning “ I will survive”- και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες μαζί με Τούρκους συμμαθητές τους.
Πιο συγκεκριμένα, από τις 4-3-2024 μέχρι και τις 8-3-2024 είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του σχολείου, να γνωρίσουν τη σχολική ζωή παρακολουθώντας μαθήματα φυσικής, χημείας, βιολογίας, υπολογιστών κτλ και αλληλεπιδρώντας με τους συνομηλίκους τους, να ενισχύσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, να εξασκήσουν τα αγγλικά τους αλλά και να διεισδύσουν στον πολιτισμό μιας άλλης χώρας προσεγγίζοντας διάφορες πλευρές του.
Παράλληλα, τους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν στοιχεία του σχολείου τους, της πόλης τους, του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, αλλά και του πολιτισμού μας μέσα από ψηφιακές δημιουργίες (παρουσιάσεις, video, κουίζ) αλλά και καλλιτεχνικά δρώμενα (θέατρο, χορός, μουσική).
Φυσικά, η κινητικότητα περιλάμβανε και επισκέψεις σε χώρους ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. Αγια Σοφια, Βασιλική κινστέρνα, Μπλε τζαμί, Πύργος του Γαλατά κτλ) που βοήθησε τους μαθητές βιωματικά να συνειδητοποιήσουν την αξία τους και να ταξιδέψουν στον χρόνο.
Θα ήταν πραγματικά παράλειψη να μην τονιστεί πως αποτέλεσε μεγάλη τιμή για την ομάδα των μαθητών και των εκπαιδευτικών η επίσκεψη στο Πατριαρχείο και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος τους υποδέχτηκε θερμά, συζήτησε μαζί τους και τους έδωσε την ευλογία του.
Γενικά, η εκπαιδευτική εμπειρία στην Κωνσταντινούπολη δημιούργησε ιδιαίτερα θετικά συναισθήματα στους συμμετέχοντες, βοήθησε στη δημιουργία φιλικών σχέσεων ανάμεσα στους μαθητές των δύο χωρών και ενίσχυσε το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα Erasmus στο μέλλον.
Το 5ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνων έχοντας λάβει τη διαπίστευση Erasmus από το 2020 θα επιδιώξει και την επόμενη σχολική χρονιά να υλοποιήσει συναφείς δράσεις που αποβλέπουν στην εξωστρέφεια και στη διεθνοποίηση του.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!