Την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού στο αρχαίο δίπατο σπίτι του μολοσσικού οικισμού στο Αρχαίο Όρραον του Δήμου Ζηρού , μελετούν οι επιστήμονες Claudia Machler από την Ελβετία , Αndreas Νoback από την Γερμανία και η Christa Schaver από την Αυστρία ,στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που περιλαμβάνει ακόμη τρία ακόμη κτίρια σε μικρά Ασία και Ιταλία.
Πιο συγκεκριμένα η έρευνα αφορά την κατασκευή της οικίας Α’ στο Καστρί και περιλαμβάνει την τεκμηρίωση του κτιρίου και του περιβάλλοντός του, την καταγραφή όλων των ανοιγμάτων παραθύρων και θυρών άλλων αρχαίων κατοικιών του οικισμού για συγκριτικούς σκοπούς στην ανακατασκευή της Οικίας Α καθώς και άδεια για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνάς τους στο πλαίσιο έργου που αφορά την ανάλυση του φωτός της ημέρας στα αρχαία σπίτια με προσομοίωση.
Το σύνολο των εργασιών πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, ενώ αντίγραφα των σχετικών με την εν λόγω έρευνα δημοσιευμάτων θα δοθούν στις υπηρεσίες της Εφορείας και στη Βιβλιοθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου Νικόπολης. Το Όρραον είναι ένας εντυπωσιακός οικισμός της αρχαιότητας που αποτελεί αντικείμενο μελέτης για πολλούς Έλληνες και ξένους ερευνητές. Η ίδρυση και ο περιτειχισμός του πρέπει να έγινε επί του βασιλέως των Μολοσσών Ακλέτα (385-370 π.Χ.) ή το αργότερο στο δεύτερο τέταρτο του 4ου αι. π.Χ. Το 167 π.Χ. ο οικισμός καταστράφηκε από τους Ρωμαίους, ανοικοδομήθηκε και τελικά οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να τον εγκαταλείψουν για να συνοικισθούν στη Νικόπολη που ίδρυσε ο Αύγουστος μετά τη νίκη του στο Άκτιο (31 π.Χ.).

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!