Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Ουκρανία επιχείρησε να πλήξει προεδρική κατοικία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην περιοχή του Νόβγκοροντ, με μαζική επίθεση μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα ξημερώματα της 29ης Δεκεμβρίου.
Τους ισχυρισμούς διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη την ενέργεια αυτή. Παράλληλα, ανέφερε πως η ρωσική διαπραγματευτική στάση θα επανεξεταστεί μετά το περιστατικό.
Αναχαίτιση των drones χωρίς ζημιές, σύμφωνα με τη Μόσχα
Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, όλα τα ουκρανικά drones αναχαιτίστηκαν επιτυχώς από τα συστήματα αεράμυνας, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί ή ζημιές σε υποδομές. Δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα περαιτέρω τεχνικές λεπτομέρειες για το μέγεθος της επίθεσης ή τον αριθμό των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν – Τραμπ
Λίγες ώρες αργότερα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πούτιν και του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λίβιτ, χαρακτήρισε τη συνομιλία «θετική».
Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Τραμπ ενημερώθηκε για τον ρωσικό ισχυρισμό περί επίθεσης με drone σε προεδρική κατοικία. Ο στενός συνεργάτης του Πούτιν, Γιούρι Ουσάκοφ, δήλωσε ότι ο Τραμπ εμφανίστηκε «σοκαρισμένος» από την ενημέρωση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανέφερε ότι αναμένεται νέα τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πλευρών στο άμεσο μέλλον.
Κατηγορηματική διάψευση από Ζελένσκι
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος διέψευσε κατηγορηματικά τους ρωσικούς ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι πρόκειται για «ψέματα».
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Μόσχα επιχειρεί να υπονομεύσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ. Προειδοποίησε, επίσης, ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τέτοιους ισχυρισμούς ως πρόσχημα για επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια στο Κίεβο.
«Τυπικά ρωσικά ψέματα», λέει το Κίεβο
Σε εκτενή ανάρτησή του, ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για «πλήρη επινόηση» εκ μέρους της Ρωσίας, με στόχο τη δικαιολόγηση νέων επιθέσεων κατά της Ουκρανίας και την υπονόμευση των διεθνών διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου.
Όπως ανέφερε, η Ουκρανία δεν προχωρά σε ενέργειες που υπονομεύουν τη διπλωματία, σε αντίθεση με τη Ρωσία, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να μην παραμείνει σιωπηλή απέναντι στις εξελίξεις.
