Περισσότεροι από 418 τόνοι φρούτων και λαχανικών που εισήχθησαν από την Τουρκία πέρασαν από το συνοριακό σημείο ελέγχου Kapitan Andreevo της Βουλγαρίας από τις 20 Μαΐου έως σήμερα και μετά από ελέγχους που έγιναν από το Κεντρικό Εργαστήριο Χημικών Δοκιμών και Ελέγχων του BFSA εντοπίστηκαν να έχουν υπερβολικές ποσότητες υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Από τις 20 Μαΐου η BFSA ανέλαβε όλα τα στάδια του φυτοϋγειονομικού και υγειονομικού ελέγχου των φρούτων και των λαχανικών που διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο με κατεύθυνση τόσο τη Βουλγαρία όσο και ολόκληρη την Ε.Ε.Ο εντοπισμός φρούτων και λαχανικών με υπερβολικές ποσότητες φυτοφαρμάκων δεν είναι κάτι καινούργιο για την αγορά , ωστόσο παρά τους ελέγχους και τα πρόστιμα οι επιτήδειοι “συνεχίζουν” να παίζουν με την υγεία των καταναλωτών.

Ο υπεύθυνος αγροτικού της ΔΕΕΠ Ν.Δ Πρέβεζας Γιάννης Σολδάτος έχει επισημάνει αρκετές φορές το συγκεκριμένο πρόβλημα το οποίο εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών ενώ παράλληλα “υπονομεύει” και τις τιμές των ελληνικών προϊόντων τα οποία μένουν στα αζήτητα ή διατίθενται σε πολύ χαμηλές τιμές. “Είναι άξιο απορίας το πως με τόσες κυρώσεις τα κυκλώματα συνεχίζουν να διοχετεύουν στην αγορά επικίνδυνα προϊόντα” διερωτάται ο κ. Σολδάτος υπογραμμίζοντας ότι την ίδια στιγμή οι ντομάτες και τα υπόλοιπα κηπευτικά της περιοχής (και γενικότερα της χώρας) ή οδηγούνται στη χωματερή ή στην καλύτερη περίπτωση “φεύγουν” από τον παραγωγό σε τιμή πολύ κάτω του κόστους. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Σολδάτο οι επιτήδειοι δεν πτοούνται ούτε από το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσέλαβε 150 γεωπόνους αποκλειστικά για τους ελέγχους και συνεχίζουν “το χαβά τους”.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!