Αρχής γενομένης από την 1η Απριλίου τίθεται σε ισχύ το νέο «χαράτσι» για τους ασθενείς σε παραπεμπτικά για διαγνωστικές εξετάσεις και απεικονιστικό έλεγχο.  Συγκεκριμένα η διάταξη του Υπουργείου  αναφέρει πως «Από 1.4.2024 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό.

Οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.».

Ενώ όπως διευκρινίζεται «τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ».

Σε σημερινές του δηλώσεις στο ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, εξήγησε ότι η επιβολή του εν λόγω χαρατσιού προέκυψε  «γιατί μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορωνοϊός». «Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές» εξήγησε για το μέτρο ο υφυπουργός Υγείας. «Όποιος πάει για εξετάσεις στα δημόσια νοσοκομεία, η συμμετοχή του θα είναι μηδενική» είπε ο υφυπουργός.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!