Στα σκαριά της ΑΑΔΕ βρίσκεται η ειδική ομάδα ψηφιακών διασταυρώσεων για την αποκάλυψη ακραίων περιπτώσεων φοροδιαφυγής στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Αρχής για το 2024.

Ο στόχος της Αρχής είναι να εισπράξει συνολικά 1,7 δισ. ευρώ από την φοροδιαφυγή ενώ στο στόχαστρο της Εφορίας βρίσκονται 120.000 ΑΦΜ. Αυτό αφορά κατά κόρον τα αδήλωτα εισοδήματα στο εξωτερικό, τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά και τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η ομάδα αυτή θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας και θα χρησιμοποιεί:

Τα ψηφιακά συστήματα της τιμολόγησης
Την τεχνητή νοημοσύνη . Θα γίνεται έλεγχος στο διαδίκτυο αλλά και στα social media
μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα ηλεκτρονικά βιβλία (mydata)
Τη διασύνδεση POS
Την εφαρμογή «Apodixi»
Τι λένε οι φοροτεχνικοί

Για το θέμα αυτό μίλησε στο MEGA η φοροτεχνικός, Χριστίνα Μαννέ.

«Το 2024 το αρμόδιο υπουργείο θα ήθελε ιδανικά να ελέγξει ιδανικά 120 χιλιάδες φορολογουμένους .Αυτό γύρω από το κομμάτι συγκεκριμένων κατηγοριών στις οποίες το υπουργείο θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή και στις οποίες μέσω μιας μονάδας ψηφιακής διακυβέρνησης  και αναζήτησης θα μπορεί και μέσα από τα ηλεκτρονικά μέσα που πια έχει  όπως είναι τα ηλεκτρονικά βιβλία , η διασύνδεση με τα POS κλπ. Άρα το υπουργείο έχοντας όλα αυτά τα ψηφιακά εργαλεία είναι να εντοπίσει αυτούς που έχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους χρεώσεις και πιστώσεις  οι οποίες δεν αντιπαραβάλλονται».

Και ανέφερε ενδεικτικά ένα παράδειγμα:  Μπορεί κάποιος να έχει εισοδήματα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και να μην αντιπαραβάλλονται τα χρήματα  που εισέπραξε , σε αυτήν τη περίπτωση  θα πρέπει να βγει ένας φορολογικός έλεγχος  για να δουν οι αρμόδιοι το πως αυτά  θα πρέπει να δηλωθούν και να αποδοθούν οι φόροι.

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!