Για ένα καυτό τετράμηνο με νέες νομοθετικές παρεμβάσεις και κρίσιμους σταθμούς για τις εξελίξεις στην οικονομία τα επόμενα χρόνια προετοιμάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.
Η ατζέντα περιλαμβάνει την κατάθεση 5 νομοσχεδίων στη Βουλή που θα φέρουν ανατροπές σε εκατοντάδες συναλλαγές στην αγορά, τη λειτουργία των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου, τις επενδύσεις, τους ιδιοκτήτες οχημάτων και τις συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα στο μέτωπο της οικονομίας, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας τους οποίους θα εφαρμόσει η χώρα από το 2025 και θα σημάνουν το τέλος της δημοσιονομικής χαλαρότητας με τον χρόνο ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τον μειωμένο ΦΠΑ στον καφέ με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η παράταση του μέτρου έως το τέλος του χρόνου.
Οι μπλε φάκελοι τους οποίους θα αρχίσει να ανοίγει από την επόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο περιέχουν:
Ψηφιακό τέλος συναλλαγής
Το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο επιβλήθηκε πριν από σχεδόν 100 χρόνια, επιβαρύνει πάνω από 500 συναλλαγές και συμβάσεις και αποτελεί ακόμα και σήμερα πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών στον φορολογικό έλεγχο, γίνεται ψηφιακό, εκσυγχρονίζεται ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργησή του σε ορισμένες συναλλαγές. Ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε «ψηφιακό τέλος συναλλαγής» είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931! Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, μισθώματα (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ). Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του τέλους χαρτοσήμου αναμένεται να παρουσιαστεί ενδεχομένως στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη. Αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ψηφιακό μπλόκο σε ανασφάλιστα οχήματα και όσα δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και περιλαμβάνει αυστηρές κυρώσεις στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο ή δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας. Ειδικά για τα τέλη κυκλοφορίας καθιερώνονται κλιμακωτά πρόστιμα για την εκπρόθεσμη καταβολή τους ενώ οι καμπάνες για τα ανασφάλιστα οχήματα ξεκινούν από 250 ευρώ για τα δίκυκλα, αυξάνονται στα 500 ευρώ για τα επιβατηγά και καταλήγουν στα 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.
Ανατροπές στις ΔΕΚΟ (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΕΤΑΔ κ.λπ.) που εποπτεύονται από το Υπερταμείο με μοντέλο ΔΕΗ
Οι αλλαγές θα επικεντρώνονται στον διορισμό διοικήσεων από την αγορά, με βάση τυπικά και επαγγελματικά προσόντα, χωρίς τις συνηθισμένες μακρόχρονες διαδικασίες του ΑΣΕΠ ενώ θα αναζητηθούν λύσεις κατάλληλες για την κάθε επιχείρηση ανάλογα με τη δραστηριότητά της.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Ιουνίου και θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου το οποίο θα έρθει να ενισχύσει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής με έμφαση τις νέες τεχνολογίες και τις πράσινες επενδύσεις.
Νέο πλαίσιο με νέους κανόνες για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων, την ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και τον καλύτερο προγραμματισμό των έργων. Το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τις αρχές Ιουλίου προβλέπει τη σύσταση ενός μηχανισμού για την διασφάλιση της απαιτούμενης συντήρησης των έργων και ενός ξεχωριστού λογαριασμού χρηματοδότησης έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές με στόχο οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο μεγάλες, εξωστρεφείς και ισχυρές. Οι νέες παρεμβάσεις έρχονται να συμπληρώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων καλύπτοντας τα κενά με νέα υψηλότερα φορομπόνους για την απορρόφηση των μικρών εταιρειών από μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα καθώς διαπιστώθηκε ότι το ισχύον καθεστώς για μείωση φορολογίας κατά 30% – 50% στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση για 9 έτη είναι περιορισμένης αποδοτικότητας.
Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες
Η Κομισιόν την Παρασκευή 21 Ιουνίου ανακοινώνει τις συστάσεις για τους νέους κανόνες που θα εφαρμοσθούν πλήρως από το 2025. Ακόμα και αν το πρωτογενές πλεόνασμα λόγω υπερεισπράξεων είναι υψηλότερο από τον στόχο, ολόκληρο το «περίσσευμα» θα κατευθύνεται αποκλειστικά στη μείωση του χρέους και όχι για έκτακτες εισοδηματικές ενισχύσεις. Το κέντρο βάρους για τη δημοσιονομική προσαρμογή μετατοπίζεται από το πρωτογενές πλεόνασμα στη συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών δεν θα μπορεί να ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό που όλα δείχνουν ότι θα είναι στην περιοχή 2,6% – 3%. Σε περίπτωση που ο ρυθμός αύξησης των δαπανών είναι χαμηλότερος από το πλαφόν θα απελευθερώνεται ανάλογος δημοσιονομικός χώρος ενώ αν ξεπερνά τα ανώτατο όριο θα αφαιρείται χώρος από τα επόμενα έτη.
Νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα
Οι δεσμευτικοί στόχοι για τις πρωτογενείς δαπάνες, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος θα αποτυπώνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2025 – 2028 που θα υποβληθεί έως τις 20 Σεπτεμβρίου στην Κομισιόν. Το νέο Μεσοπρόθεσμο θα είναι τετραετές καθώς η κυβέρνηση επέλεξε να μην ασκήσει το δικαίωμα τριετούς επέκτασης που παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για το χρέος, την πορεία του ελλείμματος αλλά και οι πολιτικές που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα μέχρι και το 2027 θα είναι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης, η οποία θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Η κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα πρέπει να οριστικοποιήσει και να παρουσιάσει μια δέσμη νέων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.