Νέα έρευνα από την διαΝΕΟσις απαντάει στο τι σκέφτονται οι Έλληνες γύρω από πολιτικά κοινωνικά και θρησκευτικά θέματα.

Εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα που έρχονται σχετικά με την θρησκευτική πίστη των Ελλήνων. Το 79,9% των Ελλήνων δηλώνουν ότι πιστεύουν στον θεό, ενώ το 76,4% δηλώνει ότι προσεύχεται σε περίπτωση που έχουν αυτοί ή άτομα του οικογενειακού τους κύκλου κάποιο πρόβλημα υγείας.

Η έρευνα της dianeosis ρώτησε τους Έλληνες για ζητήματα που αφορούν δικαιώματα. Ο γάμος των ομόφυλων βρίσκει υπέρ το 60% των Ελλήνων ενώ το 35,8% τίθεται και υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Επιπλέον, το 61,4% συμφωνεί με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Ένας στους τρεις Έλληνες δηλώνει ότι έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση με το αντίστοιχο ποσοστό μόνο στις γυναίκες να φτάνει το 37,5%. Ακόμα, όσον αφορά παγιωμένες απόψεις σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων, οι Έλληνες φέρεται ότι τους έχουν ξεπεράσει μερικώς με το 60% να αρνείται ότι υπάρχουν γυναικείες ή ανδρικές εργασίες, και 9 στους 10 να πιστεύουν ότι η μητέρα και ο πατέρας έχουν ίδιες ευθύνες σε σχέση με την ανατροφή του παιδιού.

Όσον αφορά στην τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη, οι Έλληνες την βλέπουν με καχυποψία καθώς το 51% δηλώνει ότι τα συναισθήματα που του προκαλέι η τεχνητή νοημοσύνη είναι αρνητικά, ειδικά σε σχέση με τον εργασιακό τομέα, όπου το 69,7% θεωρεί ότι θα επηρεάσει αρνητικά την αγορά εργασίας.

 

 

Μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων σήμερα είναι οι χαμηλές αποδοχές που λαμβάνουν σύμφωνα με το 41% των ερωτηθέντων. Αμέσως μετά έρχεται η ανεργία με ποσοστό 41% ενώ μέσα στα πρώτα προβλήματα είναι και η εύρεση στέγασης με ποσοστό 13%.  Επιπλέον το 80,2% των νέων σε ερώτηση γιατί δεν κάνουν παιδιά απάντησαν λόγω οικονομικής δυσκολίας και ανασφάλειας.

Αναφορικά με τον θεσμό που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες, αυτή είναι η οικογένεια ενώ στον «πάτο» της λίστας είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η κλιματική αλλαγή, βάση της έρευνας έχει μπει κανονικά στην κοινωνική ζωή με μόνο το 10% των ερωτηθέντων να πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν πρόκειται να επηρεάσει τη ζωή τους.

Στο πολιτικό σκέλος της έρευνας, το 49,9% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν για το πώς νιώθουν απάντησαν ανασφάλεια ενώ ακολουθεί η απογοήτευση με ποσοστό 44%. Τέλος όσον αφορά στο μεταναστευτικό 7 στους 10 Έλληνες είναι πρόθυμοι να δώσουν την ελληνική υπηκοότητα στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ το 70% αναγνωρίζει ως οικονομικό πρόβλημα την φυγή των μεταναστών.

Οι πολιτικές θέσεις των Ελλήνων σύμφωνα με την νέα έρευνα 

Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν οι Έλληνες σε ποσοστό 20,5% σύμφωνα με την νέα έρευνα της dianeosis. Αμέσως μετά κυρίαρχη ιδεολογία είναι ο φιλελευθερισμός με ποσοστό 19,3% και έπειτα ο Σοσιαλισμός με ποσοστό 13.8%.

Στο ζήτημα της εκπαίδευσης, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 55% απάντησαν ότι προτιμούν την δημόσια εκπαίδευση από την ιδιωτική. Το 65% των ανθρώπων δηλώνει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δώσουν περισσότερες επιλογές στους νέους που θέλουν να σπουδάσουν, ενώ το 63,5% υποστηρίζει ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα αποβούν σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων φοιτητών. Η ελληνική δημοκρατία από το 35% των πολιτών κρίνεται ως ασθενής. 

 

 

Οι αγαπημένοι ξένοι πολιτικοί ηγέτες των Ελλήνων είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ποσοστό 63% και ακολουθεί η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με 33,4%. Οι λιγότερο αγαπημένοι πολιτικοί ηγέτες των Ελλήνων είναι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρίσι Σούνακ.

Τέλος ένα βήμα πριν το καλοκαίρι το 60% των Ελλήνων λέει ότι δεν θα πήγαινε διακοπές στη θάλασσα λόγω των πολύ υψηλών τιμών.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!