Με αφορμή το θάνατο ενός 40χρονου εργάτη σε επιχείρηση στη Μπάφρα Ιωαννίνων το πρωί της Τετάρτης, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ιωαννίνων εκφράζει την οργή του, κάνοντας λόγο για ένα ακόμα εργατικό δυστύχημα, το δεύτερο όπως λέει μετά το πρόσφατο στην Αρίστη Ζαγορίου.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του το Εργατικό Κέντρο, ο 40χρονος σκοτώθηκε κατά την φόρτωση ανακυκλώσιμου υλικού σε φορτηγό, σε επιχείρηση ανακύκλωσης οχημάτων στα Ιωάννινα. Στο χώρο του δυστυχήματος, άμεσα βρέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου με τον πρόεδρο του Νίκο Έξαρχο για την καταγραφή του ατυχήματος απ’ την επιθεώρηση εργασίας και την αστυνομία.

Η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ιωαννίνων τονίζει μεταξύ άλλων: “Νιώθουμε οργή, λίγες μέρες μετά το έγκλημα στην Αρίστη Ζαγορίου και τις καταγγελίες μας ότι οι χώροι δουλειάς θα μετατραπούν σε νεκροταφεία, ο νεκρός σήμερα συνάδελφός μας επιβεβαιώνει τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, τις απαράδεκτες συνθήκες και όρους εργασίας, τους ανύπαρκτους ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Οι νεκροί και οι σακατεμένοι εργάτες εξαργυρώνουν καθημερινά με το αίμα τους και τη ζωή τους, το ανελέητο κυνήγι του κέρδους των εργοδοτών. Το κυνήγι του κέρδους είναι αυτό που επιτάσσει ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, που επιβάλλει την 6ήμερη και 13ωρη εργασία, τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας. Για τα κέρδη των εργοδοτών νομοθετεί και η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις”.

Το ΕΚΙ ζητά:

  • Την άμεση διαλεύκανση αιτιών του ατυχήματος από τους αρμόδιους φορείς και τον καταλογισμό των ευθυνών.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη όλων των κενών και την επαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.
  • Την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Καταλήγοντας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού εργαζόμενου και καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε μαζική διαμαρτυρία αύριο Πέμπτη 11 Ιούλη στις 10πμ στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!