48 χρόνια μετά τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, τα αιτήματα παραμένουν επίκαιρα: «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ – ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ».

Το Πολυτεχνείο μας θυμίζει τους αλύγιστους αγωνιστές που σήκωσαν το μπόι της οργάνωσης της πάλης, του λαού μας απέναντι στη δικτατορία. Διδάσκει τον ανυποχώρητο αγώνα απέναντι σε κάθε μορφή δίωξης και απαγορεύσεων. Τιμάμε τους αγώνες της νεολαίας, των φοιτητών, των σπουδαστών όλων εκείνων των αγωνιστών που αντιμετώπισαν τη φρίκη των βασανιστηρίων, που κλείστηκαν σε φυλακές και εξορίες. 

Ο ηρωικός φοιτητικός κι εργατικός λαϊκός ξεσηκωμός ήταν το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης. Ο ξεσηκωμός των φοιτητών συγκέντρωσε την πρακτική και άμεση αλληλεγγύη χιλιάδων εργαζόμενων. Βάφτηκε με αίμα αλλά τσάκισε οριστικά τα σχέδια της χούντας που γνώριζαν τη στήριξη ή την ανοχή αστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων.

Η στρατιωτική δικτατορία είναι μια απ’τις μορφές της εξουσίας του κεφαλαίου, που επιλέγεται απ΄τις εκάστοτε προτεραιότητες και ανάγκες της αστικής τάξης, πάντα με στόχο να θωρακίσει την εξουσία της. Η βία και η καταστολή πάνε χέρι – χέρι με τη βάρβαρη εκμετάλλευση, με την εργοδοτική τρομοκρατία, είναι σύμφυτη με τις ίδιες τις ρίζες του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε.

Η εμπλοκή της χώρας μας στους γεωστρατηγικούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και η μετατροπή της σε αμερικανονατοϊκό ορμητήριο φέρουν τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ). Οι νέες στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο κάνουν τα συνθήματα του Πολυτεχνείου πιο επίκαιρα από ποτέ. 

Ο φετινός εορτασμός του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου μπορεί να αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στην εργατική – λαϊκή πάλη για μόρφωση κι εργασία με ανθρώπινες συνθήκες, μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, ελεύθερο χρόνο, εισόδημα για αξιοπρεπή ζωή, για την απόρριψη κάθε αντεργατικού – αντιλαϊκού νόμου, για την καταδίκη όλων των κυβερνήσεων και των επιλογών τους που με το μαστίγιο ή το καρότο, στερεί από τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους από τον πλούτο που παράγουν. 

Τα συνδικάτα έχουμε πείρα από την οργανωμένη απειθαρχία σε νόμους κι απαγορεύσεις, όπως στον περσινό εορτασμό του Πολυτεχνείου στα Γιάννενα αλλά και της Πρωτομαγιάς. Οι νικηφόροι αγώνες των προηγούμενων χρόνων στην πόλη μας, στα MARKET IN, στην ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ, η επαναπρόσληψη απολυμένων σε μεγάλους χώρους δουλειάς τσακίζουν το φόβο, οπλίζουν την πάλη μας. 

Ο αγώνας των εργαζομένων στο Λιμάνι του Πειραιά, η επιτυχημένη απεργία των διανομέων της «e-food», οι απεργιακές κινητοποιήσεις σε οικοδόμους και υγειονομικούς, δείχνουν πως οι εργαζόμενοι με όπλα τους την οργάνωση, τον αγώνα και την ταξική αλληλεγγύη, μπορούν να διεκδικήσουν το δίκιο τους, να αδρανοποιήσουν αντεργατικούς νόμους, δικαστικές αποφάσεις που επιχειρούν να «βάλουν στο γύψο» την εργατική – λαϊκή πάλη. 

Οι εργαζόμενοι, έναν δρόμο έχουμε, την οργάνωση στα σωματεία μας, την ανυποχώρητη αταλάντευτη πάλη για να σπάσουμε τα δεσμά της εκμετάλλευσης. Οι απαγορεύσεις, οι απεργοκτόνοι νόμοι, το τσάκισμα της ζωής και της δράσης των συνδικάτων, σπάνε στην πράξη με την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά με την πάλη μας, για αυξήσεις μισθών, για συλλογικές συμβάσεις, για σύγχρονα δικαιώματα στη ζωή, την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας. 

ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΙΤΟΝΙΑ, ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 6μμ ΣΤΗ ΔΟΜΠΟΛΗ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

 

(ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ 

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 5μμ)

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!