Το Εργατικό κέντρο Ιωαννίνων στηρίζουμε τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΙ, το νερό δεν είναι εμπόρευμα, είναι υπόθεση όλου του λάου!  

 Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης στα χέρια μεγαλοεργολάβων και επιχειρηματικών κολοσσών που λυμαίνονται και παρασιτούν στον κλάδο, ενσωματώνοντας παράλληλα και βαθύτερα οδηγίες – ακρογωνιαίους λίθους της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού, ανοίγοντας νέα πεδία επενδύσεων. Το εντάσσει με λίγα λόγια στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, η οποία θα έχει τη γενική εποπτεία των Παρόχων νερού, τη διαμόρφωση της τιμολόγησης του καθώς και πρότασης για την Εθνική Στρατηγική υδάτων. 

 Με πρόσχημα την προστασία της ποιότητας των υδάτινων πόρων η κυβέρνηση προωθεί τον έλεγχο της ζήτησης και όχι την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού, που σήμερα είναι εφικτή με τα κατάλληλα έργα και τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. 

  Το νομοσχέδιο αυτό είναι αντιλαϊκό, αντιπεριβαλλοντικό τόσο και φοροεισπρακτικό, κατασταλτικό , απαιτεί νέες τεχνολογικές εφαρμογές και εκσυγχρονισμούς των υποδομών για τη συλλογή δεδομένων, που μεταφράζονται σε ακριβότερο νερό, ειδικά για τα λαϊκά νοικοκυριά, τους βιοπαλαιστές αγρότες. Η ρυθμιστική αρχή θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα στους παρόχους νερού σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

    Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και είναι αδιανόητο να εντάσσεται στη λογική της κερδοφορίας και μόνο μέσα από τον οργανωμένο αγώνα θα διεκδικηθεί η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει φθηνά, ποιοτικά και καθολικά τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. Κόμματα που εμφανίζονται ως υπερασπιστές στον παραπάνω αγώνα μόνο υποκριτικά μπορούν να χαρακτηριστούν.

  Η αρχή του εγκλήματος για το Γιαννιώτικο λαό είναι προδιαγεγραμμένη χρόνια τώρα με τις συνεχείς νέες αδειοδοτήσεις υπεράντλησης των βιομηχάνων εμφιάλωσης. Περιοχές του λεκανοπεδίου της πόλης μας κάθε χρόνο λένε το νερό- νεράκι και την ίδια ώρα οι νερουλάδες (ΒΙΚΟΣ-ΖΑΓΟΡΙ) απαλλάσσονται και τους διαγράφονται ακόμα και τα πρόστιμα εκατομμυρίων. Μόλις πέρσι έκαναν πάταγο οι καταγγελίες των εργαζομένων της διεύθυνσης υδάτων για τις αλλαγές στη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων, ταυτόχρονα με τις νέες άδειες γεωτρήσεων στους μεγαλοβιομηχάνους. 

  Δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι εχθροί του λαού σε αυτήν την υπόθεση. Θυμίζουμε την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ που ξεκίνησε με την είσοδό της στον «ναό» του τζόγου, το Χρηματιστήριο, επί ΠΑΣΟΚ το 2001. Από τότε ενισχύεται ο εμπορευματικός χαρακτήρας στην ύδρευση και στην αποχέτευση, σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.

  Δεν ξεχνάμε ότι την ευρωπαϊκή Οδηγία – Πλαίσιο για το Νερό, 60/2000, που πρακτικά δεν αφήνει περιθώρια κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής και στην οποία «πατάει» το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης την ψήφισαν όλα τα Κόμματα που υποκλίνονται στην ΕΕ.

   Δυναμώνουμε τη πάλη για συνολική ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού, να ξεριζωθεί ο ανταγωνισμός των χρήσεων και της αξιοποίησης του με γνώμονα το κέρδος, τόσο από ιδιωτικούς ομίλους όσο και από μεικτές επιχειρήσεις και ΣΔΙΤ. Διεκδικούμε φθηνό και ποιοτικό νερό και άμεση μείωση όλων των τιμολογίων κυρίως σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, μαζί με μια ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα για την αξιοπρεπή διαβίωση. Να μη διανοηθούν να μετακυλήσουν το ενεργειακό κόστος στα τιμολόγια και σε βάρος των εργαζομένων του κλάδου.

  Ενισχύουμε τον αγώνα για πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, προσλήψεις, χωρίς την παρουσία εργολάβων. Απαιτούμε να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κοινοτικής οδηγίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αφορούν την έρευνα, την προστασία και τη διασφάλιση της υδατικής επάρκειας σε κάθε διαμέρισμα να γίνεται με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Καμία αναμονή σε νέους σωτήρες! Όλοι στον αγώνα! Το νερό δεν είναι εμπόρευμα!”

 Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!