Η καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα ξεπέρασε το 7,5% το τελευταίο τρίμηνο. Λεφτά υπάρχουν. Για ποιους; Εφοπλιστές, διυλιστήρια, πάροχοι ενέργειας και ξενοδόχοι βουλιάζουν στα κέρδη. Εμείς κόβουμε είδη διατροφής, μας χτύπα ηλεκτροσόκ με τους λογαριασμούς ρεύματος, στα καύσιμα, στο σουπερ μάρκετ.

Η κυβέρνηση μοιράζει 35 δις ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το δικό μας «μέρισμα», ορισμένα επιδόματα ανακύκλωση της φτώχειας που γίνονται «φτερό στον άνεμο» της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού. 

Μας καλούν να ζήσουμε με δελτίο ρεύματος, να μαθαίνουμε στο ελεγχόμενο σκοτάδι, να ρίχνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοστάτη. Γιατί; Για να προχωρήσουν οι στόχοι της πράσινης ανάπτυξης που θέτουν η Ε.Ε. και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για να πουλούν LNG αέριο οι Αμερικανοί, φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες οι Γερμανοί. Για να στηρίξουν τις πολεμικές επεμβάσεις πρέπει εμείς να προσαρμοστούμε στη φτώχεια, στην πείνα, στο κρύο και τελικά στο θάνατο! 

Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα, όπως και προηγούμενα από τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκει να μειώσει τις απαιτήσεις μας, να ενοχοποιήσει τις εργατικές διεκδικήσεις που έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Καμία αναμονή – όλοι στον αγώνα

Καμία αναμονή και ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική και τους “σωτήρες” που μας υπόσχονται ξανά προεκλογικά λύσεις στα προβλήματά μας. Η πείρα που έχουμε αποκτήσει από τους επίδοξους λυτρωτές μας δεν πρέπει να αφήνει χώρο για νέες αυταπάτες. Θα είναι επιζήμια κάθε αναμονή που θα εντάσσει τους αγώνες σε οποιαδήποτε κυβερνητική εναλλαγή, που θα παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις μέσα στο λάκκο των υποσχέσεων και των ψεύτικων ελπίδων.

Οι αγώνες σε Cosco, Ε-food, Λάρκο, στα Λιπάσματα και στα Πετρέλαια της Καβάλας, στους Οικοδόμους, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην Μαλαματίνα δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. 

Μόνο η δική μας αγωνιστική δράση, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης, η οργάνωσή μας, μπορούν να δώσουν θετική έκβαση για τις διεκδικήσεις μας και τη ζωή μας!  Μόνο αν κάθε εργασιακός χώρος υψώσει τη φωνή του, οργανωθεί, διεκδικήσει, μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα με αυξήσεις, με πραγματική ανακούφιση του εργαζόμενου λαού!

Οι εργάτες στην πτηνοτροφία να επιβάλουν ομοιοεπαγγελματική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους. Οι φαρμακοϋπάλληλοι να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους για την κλαδική σύμβαση εργασίας. Οι σχολικές καθαρίστριες μαζί με τους γονείς να επιβάλουν προσλήψεις για ασφαλή και καθαρά σχολεία. Οι Συμβασιούχοι στο ΠΓΝΙ και σε δεκάδες άλλους χώρους να επιβάλουν την μόνιμη και σταθερή δουλειά. Οι Εργάτες στην ΤΕΡΝΑ να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση. Τώρα να μπουν οι βάσεις για συγκρότηση επιχειρησιακών σωματείων στη βιομηχανία της περιοχής.   

 

Δεν «προσαρμοζόμαστε»! Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!

Η απεργία του Νοέμβρη είναι σημαντικός αγωνιστικός σταθμός για να σταματήσει το αίσχος της κυβερνητικής παρέμβασης στον κατώτερο μισθό. Η υπογραφή και το ύψος του κατώτερου μισθού να καθορίζεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απαιτούμε:

 • 825€ κατώτερο μισθό στον Ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις 20% στο Δημόσιο τομέα. 
 • Συλλογικές συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς με βάση την αύξηση του πληθωρισμού.
 • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, όχι στις απλήρωτες υπερωρίες.
 • Επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης σύμβασης, της συρροής και της μετενέργειας των Συμβάσεων.

Στις 9 Νοέμβρη να νεκρώσουν τα Γιάννενα διεκδικώντας:

 • Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
 • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
 • Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.
 • Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.
 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 • Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
 • Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
 • Δωρεάν μετακίνηση για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών από την ίδια την επιχείρηση. Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους στις αστικές συγκοινωνίες.
 • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
 • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 • Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

Καλούμε σε αγωνιστική συμπόρευση και ξεσηκωμό τους συνδικαλιστικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς, των επιστημόνων, των φοιτητών, των γυναικών. 

Στις 9 Νοέμβρη να νεκρώσει όλη η χώρα, να προστατεύσουμε τη ζωή μας!

Όλοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ

Όλοι στη Συγκέντρωση 10:30 πμ στο Εργατικό Κέντρο Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!