“Τις συνέπειες από την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στον όμιλο Γκριμάλντι έναντι 84,17 εκ. ευρώ θα τις βρουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι, οι αυταπασχολούμενοι, η εργατική λαϊκή οικογένεια. Όπως οι πολιτικές της “απελευθέρωσης” των μεταφορών στην ακτοπλοΐα, όσο και στο σιδηρόδρομο, οδήγησαν στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, στο «Εξπρές Σάμινα» με 81 νεκρούς και στη θαλάσσια περιοχή μας στο  «Νorman Atlantic» και το «Εuroferry Olympia» του ομίλου Grimaldi με δεκάδες νεκρούς, στην απώλεια ζωής ενός λιμενεργάτη μαζί με τα άλλα εργατικά ατυχήματα στο λιμάνι του Πειραιά που παραδόθηκε στο κρατικό κινέζικο όμιλο την Cosco. Έτσι και η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, τους αυταπασχολούμενους και άλλα λαϊκά στρώματα.

Δεν πρόκειται για ανθρώπινα λάθη. Είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη και το αστικό κράτος που την υπηρετεί βάζοντας την ασφάλεια των επιβατών, τις ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού στο ζύγι του κόστους και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι πρόκληση οι δηλώσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας για «νέες θέσεις εργασίας» όταν με διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έχουν επιβληθεί σχέσεις εργασίας “Μεσαίωνα”.

Όσο για τα οφέλη που θα έχει η τοπική κοινωνία και οι επιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων η πείρα από αντίστοιχες ιδιωτικοποιήσεις μας λέει ότι δεν θα υπάρξουν για την μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό που θα γίνει είναι να συγκεντρωθεί η τουριστική και εμπορική πίτα για να αυξηθούν τα κέρδη του επενδυτή. Ήδη τέτοια σχέδια δρομολογούνται με την παράδοση 6000 τ.μ. για εμπορική χρήση, με τη δημιουργία μαρίνας σε βάρος του ελεύθερου για τον λαό παραλιακού μετώπου. Σχέδια που θα οδηγήσουν στην καταστροφή εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους και θα αποκλείσουν τη δωρεάν πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο στους κατοίκους και στους επισκέπτες της περιοχής. Το τσάκισμα των μισθών, η εντατικοποίηση, τα ωράρια λάστιχο, η ανεργία και η ανέχεια όταν η σεζόν τελειώνει θα συμπληρώσουν την εικόνα του τουριστικού «θαύματος» όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Η δε παράδοση των αλιευτικών καταφυγίων σε Σύβοτα, Πλαταριά και Σαγιάδα θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους αλιείς. Ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της «χερσαίας ζώνης».

Το Εργατικό Κέντρο από την πρώτη στιγμή μέσα στο κατακαλόκαιρο οργάνωσε κινητοποιήσεις ενάντια την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, για λιμάνι και παραλιακό μέτωπο στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Ο αγώνας ενάντια στην πολιτική του κέρδους δεν σταματάει με τις υπογραφές «τέλους» που έπεσαν. Αντίθετα συνεχίζεται γιατί εμπνεόμαστε από τα συνθήματα των κινητοποιήσεων που πυροδότησε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη στην Ηγουμενίτσα και σε όλη την Ελλάδα. Από τον όρκο που έχει δοθεί στους δολοφονημένους των Τεμπών, των θυμάτων από τα εγκλήματα της εργοδοσίας και τους κράτους στους χώρους δουλειάς… “κανένα έγκλημα δεν θα συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή”.

Καλούμε το λαό της Ηγουμενίτσας να δυναμώσει το οργανωμένο εργατικό λαϊκό κίνημα με τη μαζική του συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, άλλους μαζικούς φορείς για να διεκδικήσουμε σύγχρονες φθηνές ασφαλείς μεταφορές, μόνιμη και σταθερή δουλειά, συλλογικές συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς,  αναβάθμιση του δικαιώματος της αναψυχής, ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα και τους ελεύθερους χώρους, καμία επιχειρηματική και εμπορική δράση στους ελεύθερους χώρους, ακύρωση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), λιμάνι Ειρήνης και Φιλίας των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Όλοι στην πλατιά σύσκεψη που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας

την ΠΕΜΠΤΗ 30/3/2023 στο ΠΑΝΘΕΟΝ στις 8:30μμ.”Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!