Οι περιοχές α) ΝΕΑ ΖΩΗ εντός της οποίας εκτείνεται ο οικισμός «ΕΞΟΧΗ», της πρώην κοινότητας Περάματος και β) ΜΕΛΑΝΔΡΑ της πρώην κοινότητας Μαρμάρων, εντάχθηκαν μαζί και ταυτόχρονα σε ρυμοτομικό σχέδιο και η σχετική πολεοδομική μελέτη εγκρίθηκε με το Π.Δ. (ΦΕΚ Δ/245/27-4-1989). Με την 454/5-3-1997 απόφαση του νομάρχη Ιωαννίνων κυρώθηκε, η 1/1997 πράξη εφαρμογής του ως άνω ρυμοτομικού σχεδίου και μεταγράφηκαν οι αναγκαίες για την εφαρμογή του ρυμοτομικού σχεδίου εμπράγματες μεταβολές στα ακίνητα των περιοχών αυτών.

Οι περιοχές αυτές, ΜΕΛΑΝΔΡΑ και ΝΕΑ ΖΩΗ-ΕΞΟΧΗ προσαρτήθηκαν στον δήμο Ιωαννιτών και συγκροτήθηκε μια ενιαία πολεοδομική ενότητα, με κοινά ζητήματα καθημερινότητας.

Παρά το μεγάλο διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την κύρωση της πράξης εφαρμογής και της διοικητικής ένταξης της περιοχής στο Δήμο Ιωαννιτών μέχρι σήμερα, η περιοχή αυτή δείχνει εγκαταλειμμένη.

Οι προβλεπόμενοι από το ρυμοτομικό σχέδιο δρόμοι, κοινόχρηστοι και λοιποί χώροι κοινού ενδιαφέροντος δεν έχουν ακόμη ελευθερωθεί. Δεν υπάρχει στην περιοχή παιδικός σταθμός, νηπιαγωγείο, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο και λύκειο, παρ’ όλο που προβλέπονται από το σχέδιο.

Το πλέον παράδοξο, όμως, είναι που σήμερα, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, οι κάτοικοι της περιοχής αυτής δεν έχουν το βασικότερο και πολυτιμότερο αγαθό. Το νερό! Για ποιά πρόοδο και ανάπτυξη μιλάμε; Η κατάσταση αυτή μόνο ως τριτοκοσμική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις κατοίκων και συλλόγων της περιοχής, διαχρονικά προς διάφορες δημοτικές αρχές, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Κατά τον απολογισμό πεπραγμένων της ΔΕΥΑΙ, τον Νοέμβριο του 2020, ο πρόεδρος κος Μπαρτζώκας ανέφερε ότι δρομολογείται η επίλυση προβλημάτων ύδρευσης και στα Μέλανδρα-Νέα Ζωή.

Τον Απρίλιο του 2021, 6 μήνες μετά, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΙ ανέθεσε την προμήθεια και τις εργασίες για τη συγκόλληση του καταθλιπτικού τροφοδοτικού αγωγού πολυαιθυλενίου, διατομής 400mm και μήκους 6,5km που κατασκευάστηκε το 2000 και ξεκινάει από το αντλιοστάσιο της Κρύας για να τροφοδοτήσει τη δεξαμενή χωρητικότητας 1.500m3 στο ύψωμα «Αχλαδιές» στον Άγιο Ιωάννη.

Από τη δεξαμενή αυτή θα τροφοδοτηθούν –σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΔΕΥΑΙ- μέσω ήδη κατασκευασμένου τροφοδοτικού αγωγού ονομαστικής διαμέτρου 400mm και μήκους 4,5Km, τα υψηλά σημεία των περιοχών Νέας Ζωής, Μελάνδρων, Αμπελοκήπων, Αγίας Τριάδας και Καλλιθέας και θα ανακουφίσει τη λειτουργία της υπάρχουσας σήμερα παλαιάς δεξαμενής μεσαίας ζώνης.

Σε συνέχεια των προαναφερόμενων, και δεδομένου ότι δεν μας παρέχεται δυνατότητα αναλυτικής και λεπτομερούς ενημέρωσης από τη ΔΕΥΑΙ, καθώς η παράταξή μας δεν εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της εταιρείας, ζητάμε να μας ενημερώσετε για τα ακόλουθα:

  1. Για πόσα έτη έχει παραχωρηθεί στον Δήμο μας ο χώρος εγκατάστασης της δεξαμενής Αγίου Ιωάννη από τον Δήμο Ζίτσας; Υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις; Υπάρχουν άλλες συμφωνίες, που συνδέουν τη χρήση της δεξαμενής με το Δήμο Ζίτσας;
  2. Με την ανάθεση που έγινε λύνεται οριστικά το πρόβλημα τροφοδοσίας της δεξαμενής Αγίου Ιωάννη από την Κρύα;
  3. Δεδομένου ότι η περιοχή αναπτύσσεται οικιστικά διαρκώς και δυναμικά, έχει γίνει επικαιροποίηση των τρεχουσών απαιτήσεων σε παροχή και πίεση του δικτύου; Είναι επαρκής η δεξαμενή του Αγίου Ιωάννη τόσο από την άποψη της χωροθέτησης (υψόμετρο κτλ), όσο και από την άποψη της χωρητικότητας να καλύψει τις διαμορφωμένες σήμερα ανάγκες;
  4. Τελικά, πότε για τους κατοίκους των Μελάνδρων και της Νέας Ζωής θα επέλθει κανονικότητα στη καθημερινότητά τους και θα υδρεύονται συνεχώς και αδιαλείπτως;

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!