Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν Επίκαιρη Επερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αναφορικά με το κύμα ακρίβειας και αισχροκέρδειας που πλήττει τη χώρα μας. 

Ειδικότερα σημειώνουν ότι η εκτόξευση του κόστους ενέργειας τους τελευταίους μήνες, έχει άμεσο αντίκτυπο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ήδη οι λογαριασμοί που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές περιέχουν αυξήσεις, που για τις επιχειρήσεις κυρίως, φτάνουν ακόμα και το τετραπλάσιο των λογαριασμών που είχαν τον Απρίλιο του 2020, και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί χωρίς να είναι γνωστό που θα φθάσει και μέχρι πότε.

Παράλληλα τονίζουν ότι η χώρα μας έχει την υψηλότερη μέση ετήσια τιμή ρεύματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 2021, καθώς η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος έχει εκτοξευθεί από 65 ευρώ τον Μάιο του 2021 στα 415,94 ευρώ στις 22 Δεκεμβρίου 2021 και η τιμή του φυσικού αερίου έχει σκαρφαλώσει από τα 15 ευρώ ως και 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα το τρέχον έτος.

Έτσι οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά πληθαίνουν, ενώ η Κυβέρνηση διατυμπανίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης. 

Επιπλέον αναφέρουν ότι οι πενιχρές επιδοτήσεις και οι περιορισμένες εκπτώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, από την πλευρά της Πολιτείας, δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα, αφού δεν έχει γίνει τίποτα συγκεκριμένο για ρύθμιση της αγοράς ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών. Όλα αυτά αποτυπώνονται στην αναμενόμενη αύξηση του πληθωρισμού πάνω από 5% για τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Παρατηρούνται, μεταξύ των άλλων, σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά για την διατροφή μας, όπως το κρέας, το ελαιόλαδο και το ψωμί.  

Επίσης επισημαίνουν ότι και ο πρωτογενής τομέας δέχεται τις επιπτώσεις από την αύξηση του κόστους ενέργειας, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιτίας και του κόστους ενέργειας, αλλά και της τιμής των πάσης φύσης αγροεφοδίων.

Επιπρόσθετα κάνουν λόγο ότι αν και τα κρούσματα της πανδημίας έχουν αυξηθεί ραγδαία, τις τελευταίες μέρες, και η λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπισή της είναι αναγκαία, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα από την Κυβέρνηση για να τεθεί ανώτατη τιμή στις μάσκες υψηλής προστασίας, οι οποίες είναι απαραίτητες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ-μάρκετ, και οι πολίτες παραμένουν ανυπεράσπιστοι απέναντι σε αυτές τις αδικαιολόγητες ανατιμήσεις και στην ανυπαρξία ελέγχων για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Όπως επίσης επισημαίνουν για μια ακόμα φορά το υψηλό κόστος χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.

Ωστόσο αναφέρουν ότι οι εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2%, δεν ανταποκρίνονται ούτε στο ελάχιστο, καθώς έχει ήδη εξανεμιστεί από τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης, με την Πολιτεία να μην εμφανίζει καμία πρόθεση για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε απεικονίζεται και στον Προϋπολογισμό του 2022, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα.

Οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης ακρίβειας και τη στήριξη των ελληνικών νοικοκυριών, για την ανυπαρξία ελεγκτικού μηχανισμού, για τη μη λήψη επαρκών μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και για την ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Τέλος καλούν τους κ. Υπουργούς να τους ενημερώσουν για την αδυναμία ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, τη μείωση του κόστους χρήσης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας και την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ενισχύσει πραγματικά τους εργαζόμενους μέσα στο κύμα ακρίβειας που βρισκόμαστε. 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!