Ο Βουλευτής Ν. Άρτας,κ. Χρήστος Γκόκας,  μαζί με Βουλευτές της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής, κατέθεσαν Ερώτηση , προς Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων των Γεωπονικών Τμημάτων 5ετούς φοίτησης των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικού Μεσογειακού, Δυτικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Όπως τονίζουν, σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες φοιτητές και απόφοιτοι Γεωπονικών Σχολών διότι η κυβέρνηση δεν τους αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται, και δίκαια διαμαρτύρονται αφού, παρ’ ότι είναι απόφοιτοι των Γεωπονικών Τμημάτων διάρκειας 5ετούς φοίτησης, δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα Π. Ε. Γεωπόνου. 

Ειδικότερα, σημειώνουν ότι τα Τμήματα αυτά,  μετεξελίχθηκαν σε πενταετή με τους Νόμους 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, αποκτώντας νέα προγράμματα σπουδών Πανεπιστημιακού Επιπέδου και δέχθηκαν τους πρώτους εισακτέους το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020. Σε αυτά τα Γεωπονικά Τμήματα υλοποιούνται σύγχρονα Προπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών οδηγεί στην απόκτηση Πτυχίου Γεωπονίας, το οποίο ισοδυναμεί με ενιαίο και αδιάσπαστο Τίτλο Σπουδών Μεταπτυχιακού Επιπέδου(IntegratedMaster), ενώ λειτουργούν ήδη και Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών με πλήθος φοιτητών και εκπονούνται Διδακτορικές Διατριβές. 

Με βάση όσα ισχύουν σήμερα, η άσκηση του επαγγέλματος του Γεωπόνου επιτρέπεται μόνο στους πτυχιούχους Γεωπόνους των ιδρυμάτων του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής του άρθρου 41 του Ν. 4262/2014. Όμως, όλα τα τότε Τμήματα Τεχνολόγων Γεωπόνων, όπως και τα υπόλοιπα νέα Γεωπονικά Τμήματα, που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ της χώρας με τα Πανεπιστήμια, μετεξελίχθηκαν σε 5ετή σύγχρονα Τμήματα Γεωπονίας σύμφωνα με τις διατάξεις των ανωτέρω νέων νόμων, με αποτέλεσμα η παλαιότερη τροποποίηση του σχετικού άρθρου του Π.Δ. 344/2000, να μη συμπεριλαμβάνει αυτά τα Πανεπιστημιακά Τμήματα στο άρθρο 41 του ν. 4262/2014 και έκτοτε δεν υπήρξε η απαραίτητη και αναγκαία νομοθετική ρύθμιση.

Έτσι, σημειώνουν οι απόφοιτοι των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν μετά το 2014, παραμένουν σε ομηρία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα Π.Ε. Γεωπόνου και δεν μπορούν να εγγραφούν στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), να εκδώσουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και να εργαστούν στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στερούμενοι τη δυνατότητα αξιοκρατικής και ισότιμης διεκδίκησης θέσεων μέσω διαγωνισμών και προκηρύξεων του δημοσίου. Αδυνατούν δε, να εργαστούν σε οποιαδήποτε θέση αφορά στο πτυχίο τους ως Π.Ε. Γεωπόνοι/Γεωτεχνικοί, στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, όπως π.χ. ως εκτιμητές ζημιών στον ΕΛΓΑ.

Να σημειωθεί δε, ότι το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με σχετικές επιστολές προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη επιτάχυνσης και άμεσης ολοκλήρωσης των παραπάνω νομοθετικών ρυθμίσεων.

Για τους λόγους αυτούς, ερωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς, 

Σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την κατάθεση της αναγκαίας νομοθετικής ρύθμισης, ώστε να συμπεριληφθούν όλα τα ανωτέρω Γεωπονικά Τμήματα και να κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα Π.Ε. Γεωπόνου στους αποφοίτους τους και να μπορούν να εγγραφούν στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε., και τέλος, 

Εάν  προτίθενται να δώσουν συνολική λύση στο χρόνιο πρόβλημα και δίκαιο αίτημα των φοιτητών και των γονέων τους, και να επεκταθεί  με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Π.Ε. Γεωπόνου στους πτυχιούχους όλων των Τμημάτων Γεωπονικής Κατεύθυνσης, τα οποία ιδρύθηκαν μετά το 2014 και λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια της χώρας μας.



Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!