Ερώτηση του ΚΚΕ: Η διαδρομή προς τη Μονή Στομίου και τα προβλήματα διάσωσης στην Κόνιτσα
Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση για την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας και τα συχνά περιστατικά διάσωσης στη διαδρομή προς τη Μονή Στομίου.
Στη Βουλή φέρνει το ΚΚΕ το ζήτημα της υποστελέχωσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας, καθώς και την πρόσθετη επιβάρυνση που προκαλούν τα συχνά περιστατικά μεταφοράς ατόμων με προβλήματα υγείας ή τραυματισμούς στη διαδρομή προς τη Μονή Στομίου.
Με ερώτηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος, Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης ζητούν να καλυφθούν άμεσα όλα τα οργανικά κενά και να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας.
Όπως αναφέρουν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας, στη συζήτηση με το προσωπικό αναδείχθηκε το σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και μέσων.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη διαδρομή προς τη Μονή Στομίου, η οποία βρίσκεται μέσα στη χαράδρα του ποταμού Αώου, στον Δήμο Κόνιτσας, σε μικρό βραχώδη λόφο ανάμεσα στις απότομες και κατάφυτες πλαγιές της Γκαμήλας και της Τραπεζίτσας.
Η πρόσβαση στη Μονή απαιτεί πεζοπορία περίπου πέντε χιλιομέτρων, με τα τελευταία 1.000 μέτρα να χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα απαιτητικά. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, η μορφολογία της διαδρομής την καθιστά επίπονη και επικίνδυνη για ευπαθείς ομάδες ή για επισκέπτες που δεν διαθέτουν την απαραίτητη φυσική κατάσταση και τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι τα αλλεπάλληλα περιστατικά μεταφοράς τραυματιών ή ασθενών από την περιοχή επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας, η οποία ήδη λειτουργεί με περιορισμένες δυνάμεις.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να διαθέτει καθημερινά ένα δασικό περιπολικό όχημα με δύο υπαλλήλους. Έτσι, η εναπομείνασα δύναμη στην υπηρεσία περιορίζεται σε τρία άτομα: Αξιωματικό Υπηρεσίας, οδηγό και τηλεφωνητή.
Για την ασφαλή μεταφορά τραυματία ή ασθενούς με φορείο απαιτείται ομάδα τουλάχιστον τεσσάρων ατόμων. Αυτό, όπως σημειώνεται, οδηγεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας στην άμεση αποδέσμευση και επιστροφή του δασικού περιπολικού όταν υπάρχει συμβάν διάσωσης.
Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΚΚΕ, προκαλεί κρίσιμη χρονική καθυστέρηση στην έναρξη της επιχείρησης διάσωσης, ενώ ταυτόχρονα αποσπά το δασικό περιπολικό από το βασικό του καθήκον, δηλαδή την επιτήρηση των δασών και την άμεση επέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας να μπορεί να ανταποκρίνεται με ασφάλεια και επάρκεια τόσο στα αυξημένα περιστατικά παροχής βοήθειας όσο και στην προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033