Σάλο έχει προκαλέσει εντός του ΣΥΡΙΖΑ η σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η βουλευτής Επικρατείας Έλενα Ακρίτα κατά του δημοσιογράφου του Documento, Άγγελου Προβολισιάνου, μετά από παραπολιτικό δημοσίευμα που αφορούσε τον πρόεδρο του κόμματος, Σωκράτη Φάμελλο.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει εσωκομματικούς τριγμούς, με σειρά στελεχών του κόμματος να παίρνουν αποστάσεις από τη στάση της κας Ακρίτα, ενώ και η ΕΣΗΕΑ καταδίκασε δημόσια τη φρασεολογία της.

Αφορμή: Ένα παραπολιτικό σχόλιο για Φάμελλο

Το άρθρο του κοινοβουλευτικού συντάκτη του Documento, Άγγελου Προβολισιάνου, ανέφερε πως σε συζήτηση στο καφενείο της Βουλής, κυβερνητικά στελέχη του προοδευτικού χώρου υποστήριξαν ότι ο Σωκράτης Φάμελλος και ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι ικανοί να εμπνεύσουν ή να αντιπαρατεθούν αποτελεσματικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δημοσίευμα, αν και παραπολιτικό και υπογεγραμμένο με αρχικά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Έλενας Ακρίτα, η οποία με οξύ ύφος σε ανάρτησή της το χαρακτήρισε «δημοσιογραφικό απόπατο» και «σκουπίδι».

Η ανάρτηση ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων, όχι μόνο από την Ένωση Συντακτών αλλά και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγόρησαν τη βουλευτή για αντιθεσμική και υπερβολική στάση απέναντι στην ελευθερία του Τύπου.

Η απάντηση της ΕΣΗΕΑ

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ στήριξε τον Άγγελο Προβολισιάνο, αποδοκιμάζοντας τους χαρακτηρισμούς της Ακρίτα:

«Οι δημοσιογράφοι παρουσιάζουν ειδήσεις, μεταφέρουν ρεπορτάζ, ενίοτε δυσαρεστούν. Καλό θα είναι τα πολιτικά πρόσωπα να επιδεικνύουν λιγότερη δυσανεξία στην κριτική», ανέφερε το Δ.Σ.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «αδειάζουν» την Ακρίτα

Σκληρή ήταν η αντίδραση και εντός του κόμματος. Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης υπογράμμισε πως:

«Οι επιθέσεις πολιτικών κατά δημοσιογράφων, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες. Οι δημοσιογράφοι πρέπει να κάνουν απερίσπαστα τη δουλειά τους».

Ανάλογη στάση κράτησε και ο ευρωβουλευτής Νίκος Φαραντούρης, ο οποίος σημείωσε ότι:

«Η ελευθερία του Τύπου δεν μπορεί να είναι a la carte. Έχω δεχτεί εχθρικά δημοσιεύματα αλλά ουδέποτε στράφηκα κατά δημοσιογράφων».

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, επεσήμανε ότι:

«Η κυρία Ακρίτα ταύτισε ένα παραπολιτικό σχόλιο με ολόκληρη την εφημερίδα και το παρουσίασε ως εχθρό του κόμματος. Ένα πολιτικό λάθος που άνοιξε μέτωπα εκεί που δεν χρειάζονταν, δημιουργώντας εσωκομματικό αυτογκόλ».

Η στάση της Κουμουνδούρου

Μετά την έκταση που έλαβε το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πήρε θέση μέσω ανακοίνωσης, προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ουδέποτε αμφισβήτησε την ελευθερία του Τύπου και του δημόσιου διαλόγου. Όποιος διατυπώνει κριτική, πρέπει να δέχεται και κριτική. Ωστόσο, δεν μπορεί η ΝΔ να κάνει μαθήματα ελευθεροτυπίας όταν επί έξι χρόνια προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ με λίστες Πέτσα και διώξεις δημοσιογράφων».

Η ανακοίνωση συνέδεσε εμμέσως το ζήτημα με το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, αφήνοντας αιχμές για την απόπειρα της ΝΔ να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά την εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: newsit.g

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI