Του Γιώργου Μανταίου 

Ακόμα ένας κρίκος στην αλυσίδα των επιτυχιών της τελευταίες τριετίας για τις εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου, ήρθε να προστεθεί στα τέλη Οκτωβρίου, με την πρόκριση των Παίδων (Κ17) στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Μια πρόκριση που επιτεύχθηκε με 3 νίκες στον προκριματικό όμιλο, η τελευταία επί μιας παγκόσμιας υπερδύναμης των αναπτυξιακών (και όχι μόνο) ηλικιών, της Ιταλίας και μάλιστα στην έδρα της! Τα οφέλη δεν έχουν να κάνουν μόνο με το «εισιτήριο» που εξασφάλισε η Ελλάδα για τον β΄ προκριματικό γύρο (Elite Round) που θα γίνει τον Μάρτιο.

Είναι πολλά και πολυεπίπεδα και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) τα αναλύει ως εξής:

1. Η μεγάλη ευκαιρία για συμμετοχή σε τελικούς 

Η συμμετοχή στην Elite φάση σημαίνει ότι τον Μάρτιο η εθνική θα αγωνιστεί σε όμιλο των τεσσάρων, από τις οποίες οι δύο προκρίνονται στους τελικούς που θα γίνουν στην Κύπρο (20 Μαϊου – 5 Ιουνίου 20204).

Από την επόμενη σεζόν (2024/25) το Format του EURO U17 αλλάζει. Η Elite Round καταργείται και θα υπάρχουν δύο προκριματικοί γύροι. Στον δεύτερο προκρίνονται 28 και δημιουργούνται 7 όμιλοι των τεσσάρων. Μόνο ο πρώτος περνάει στην τελική φάση στην οποία θα συμμετέχουν μόλις 8 ομάδες. Άρα το έργο της Ελλάδας θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Τώρα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε τελική φάση για πρώτη φορά μετά το 2019 και μόλις για τέταρτη τα τελευταία 20 χρόνια.

2. Η δίκαιωση του κόουτς Χατζόπουλου 

Μέχρι τον Ιούλιο ο Άγγελος Χατζόπουλος ήταν προπονητής της εθνικής Κ15 και την Κ17 καθοδηγούσε ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης. Όταν ο τελευταίος αποχώρησε για να αναλάβει την Β΄ ομάδα του ΠΑΟΚ, στην ΕΠΟ άρχισε η αναζήτηση του αντικαταστάτη του. Ο Χατζόπουλος θα αναλάμβανε προσωρινά και μέχρι να βρεθεί ο νέος ομοσπονδιακός. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου αποδεικνυόταν ότι ήταν ο πλέον κατάλληλος, αφού γνώριζε όλα τα παιδιά από παλαιότερες κλήσεις και παράλληλα ήταν μέλος της «οικογένειας» των εθνικών ομάδων, άρα δεν θα χρειαζόταν διάστημα προσαρμογής μέχρι να προετοιμάσει την ομάδα για τους επίσημους αγώνες που πλησίαζαν. Έτσι, πάρθηκε η απόφαση να παραμείνει στο πόστο του. Ο ίδιος έβαλε αρκετές δικές του «πινελιές» τόσο στις επιλογές παικτών, όσο και στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει απόλυτα. Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην επιτυχία έχει όλο το staff, από τον τεχνικό διευθυντή Κώστα Κωνσταντινίδη και τον συντονιστή Γρηγόρη Γεωργάτο, μέχρι τον ομοσπονδιακό Κ19, Τάσο Θέο που βρισκόταν στην Τσέρβια, τους γυμναστές, τους αναλυτές.

3. Τα διαπιστευτήρια μιας σπουδαίας φουρνιάς 

Εάν η εθνική είχε αποκλειστεί από την πρώτη φάση, τότε τα παιδιά αυτά θα έμεναν χωρίς διεθνείς συμμετοχές τουλάχιστον για έναν χρόνο. Μέχρι δηλαδή (κάποια από αυτά και όχι όλα) να «μεταπηδήσουν» στο ηλικιακό γκρουπ της Κ19. Αυτό συνέβη πέρσι όταν η Κ17 έμεινε εκτός συνέχειας από τον Οκτώβριο και έτσι παίκτες γεννηθέντες το 2006 όπως ο Στέφανος Τζίμας του ΠΑΟΚ, ο Χρήστος Μουζακίτης του Ολυμπιακού και ο Λουκάς Μαρούτσης του Ολυμπιακού έμειναν χωρίς κλήσεις σε εθνική ομάδα για έναν χρόνο.

Όσοι ασχολούνται με το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, εκτιμούν ότι αυτή η φουρνιά, οι γεννηθέντες το 2007, είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Έτσι, ο Κωστούλας, ο Δαρβίρας κι ο Σουλανιάκου του Ολυμπιακού, ο Μπελερής, ο Μπαταούλας, ο Κοσίδης και ο Μύθου του ΠΑΟΚ καθώς και όλα τα υπόλοιπα παιδιά θα συμμετέχουν σε προπονητικά camp και θα προετοιμάζονται για την επόμενη προκριματική φάση μέχρι -τουλάχιστον- τον Μάρτιο του 2024.

4. Οι τρεις νίκες μας φέρνουν πιο κοντά στους τελικούς 

Πότε άλλοτε η εθνική Κ17 πέτυχε τρεις νίκες σε προκριματικούς; Ποτέ!

Το επίτευγμα της Τσέρβια είναι μοναδικό και η επιτυχία ολοκληρώθηκε με θρίαμβο επί της Ιταλίας που βρίσκεται στο Νο3 της κατάταξης της UEFA (πίσω από Ολλανδία και Πορτογαλία). Στην επόμενη φάση ο διαχωρισμός των ομίλων θα γίνει με βάση τα αποτελέσματά τους στον α΄ προκριματικό. Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, αποφεύγοντας ομάδες όπως η Ισπανία και η Ολλανδία, αλλά και την Ιταλία αφού δεν γίνεται να κληρωθούν μεταξύ τους ομάδες που βρίσκονταν στον ίδιο όμιλο στην α΄ φάση!

Άρα η Ελλάδα θα βρεθεί σε έναν όμιλο που σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «απαγορευτικός» για την πρόκιση στους «16» της τελικής φάσης. Σίγουρα, όμως, θα έχει ισχυρούς αντιπάλους.

5. Η ομαλή μετάβαση σε ηλικιακό επίπεδο 

Στις επιλογές της τελικής 20άδας για την Τσέρβια, υπήρχαν και δύο μικρότεροι παίκτες, γεννηθέντες το 2008. Ο στόπερ Τραϊανός Μόκρης του ΠΑΟΚ και ο ανασταλτικός χαφ, Κώστας Θεοχάρης του Παναθηναϊκού. Αμφότεροι ήταν βασικοί εναντίον της Ιταλίας!

Αυτό αποδεικνύει ότι οι μικρές εθνικές ομάδες έχουν παρόν και μέλλον. Η διαδικασία της μετάβασης από φουρνιά σε φουρνιά διεξάγεται ομαλά την τελευταία τριετία, μετά δηλαδή τα χαμένα χρόνια (2019, 2020) λόγω Covid και την επιστροφή στην κανονικότητα. Το 2021 στην εθνική Κ17 και στους γεννηθέντες το 2005, ενσωματώθηκε ο Στέφανος Τζίμας (2006). Πέρσι στους 2006, θέση βρήκαν ο Κωστούλας και ο Μπελερής (2007). Υπάρχει συνέχεια και συνέπεια, οι μικρές εθνικές ομάδες λειτουργούν σαν οικογένεια γι΄αυτό και οι προκρίσεις δεν είναι πλέον η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!