Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα  υπό την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με τις διαδικασίες αλλά και τα χρονοδιαγράμματα που αφορούν στα έργα ανάδειξης του ιστορικού χώρου του Σουλίου. Η συζήτηση, όπως ενημερώνει το ΥΠΠΟ με ανακοίνωσή του, επικεντρώθηκε στις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση και ανάδειξη του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Η υπουργός Πολιτισμού έδωσε τις κατευθύνσεις προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η επιλογή των έργων και η ωρίμανση των μελετών, ώστε να ενταχθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27. Η ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του πολιτισμικού και πολιτιστικού τοπίου του Σουλίου, που εκπονήθηκε στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής ανάπτυξης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, έχει ως στόχο τη διαφύλαξη κι ανάδειξη του ιστορικού χώρου Σουλίου ως σημαντικού τόπου μνήμης.

Για το Σούλι η Περιφέρεια Ηπείρου προγραμματίζει να διαθέσει μέσω ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά η Λίνα Μενδώνη, μέχρι το τέλος του 2023, να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι νομοθετικές ενέργειες, για την αποκατάσταση και επανάχρηση των κτηρίων. Η εφαρμογή του σωστού και ολοκληρωμένου προγράμματος ανάπτυξης του Σουλίου λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τα αρχαιολογικά και ιστορικά σημεία ενδιαφέροντος αλλά επιδιώκει να παντρέψει το δημόσιο συμφέρον με την ιδιωτική χρήση, τονίζει μεταξύ άλλων η ίδια ανακοίνωση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!