Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει τα μέσα ενημέρωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη για την κάλυψη της εκλογικής περιόδου, ενώ στις 6-9 Ιουνίου θα ανοίξει τις πόρτες του για δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Το βράδυ των εκλογών της Κυριακής 9 Ιουνίου αποτελεί το κομβικό σημείο της προσπάθειας, όταν και θα ανακοινωθούν τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών. Εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα είναι ευπρόσδεκτοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν και μετά το σημείο αυτό.

 

Ημερήσιες ενημερώσεις για τα ΜΜΕ σχετικά με τις ημέρες των εκλογών

Η υπηρεσία Τύπου του Κοινοβουλίου θα διοργανώσει ενημερώσεις για τα μέσα ενημέρωσης, με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως μέσω του συστήματος interactio, με σκοπό την παροχή γενικών πληροφοριών σχετικά με τις ευρωπαϊκές εκλογές, συμπεριλαμβανομένων χρήσιμων στοιχείων σχετικά με το Κοινοβούλιο.

Οι δημοσιογράφοι θα λάβουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τη μεθοδολογία που θα χρησιμοποιήσουν οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου για τις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, τα μέτρα για τη διασφάλιση της ακεραιότητας των εκλογών και τις πολιτικές στιγμές-ορόσημα μετά τις εκλογές. Η υπηρεσία Τύπου του ΕΚ θα παράσχει επίσης πληροφορίες σχετικά με τη μετάβαση στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, μεταξύ άλλων σχετικά με τις εκκρεμείς νομοθετικές εργασίες, την εκλογή του/της Προέδρου της Επιτροπής και τη διαδικασία έγκρισης του επόμενου Σώματος των Επιτρόπων.

Το χρονοδιάγραμμα των εν λόγω ενημερώσεων έχει ως εξής (όλες οι ώρες είναι σε θερινή ώρα Ελλάδας):

  • Πέμπτη 6 Ιουνίου στις 12:00: «Οι ευρωπαϊκές εκλογές με μια ματιά»
  • Παρασκευή 7 Ιουνίου στις 12:00: «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Κοινοβούλιο»
  • Σάββατο 8 Ιουνίου στις 12:00: «Η βραδιά των εκλογών»
  • Κυριακή 9 Ιουνίου στις 12:00: «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Κοινοβούλιο και τη βραδιά των εκλογών» (μόνο αυτοπρόσωπη παρουσία)
  • Κυριακή 9 Ιουνίου στις 18:30: «on the record» ενημέρωση επί των τελευταίων εξελίξεων και χρήσιμες πληροφορίες για τη βραδιά των εκλογών
  • Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 12:00: προσωρινά αποτελέσματα και επόμενα βήματα (μόνο αυτοπρόσωπη παρουσία)

 

Δημοσίευση των προσωρινών εκλογικών αποτελεσμάτων την Κυριακή 9 Ιουνίου

Τα προσωρινά αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών μπορούν να δημοσιευθούν μόνο μετά τις 00:00 (θερινή ώρα Ελλάδας), όταν κλείσουν οι τελευταίες κάλπες στην Ιταλία. Προηγουμένως, το Κοινοβούλιο θα ανακοινώνει εκτιμήσεις, με βάση τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις και τα exit polls.

Η αίθουσα ολομέλειας στις Βρυξέλλες θα μετατραπεί σε αίθουσα Τύπου, με σκηνή και υποδομές για τηλεοπτική αναμετάδοση, απ’ όπου θα ανακοινώνονται πληροφορίες. Πρόσβαση θα έχουν μόνο διαπιστευμένοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ και σχετικό προσωπικό του ΕΚ. Στην γέφυρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και στην οδό Wiertz θα τοποθετηθούν επίσης θέσεις ζωντανού ρεπορτάζ «stand-up».

Τη βραδιά των εκλογών θα μεταδίδεται ειδικό πρόγραμμα στο EbS, ενώ η αναμετάδοση μέσω του Κέντρου Πολυμέσων του Κοινοβουλίου θα ξεκινήσει από τις 18:30 (θερινή ώρα Ελλάδας). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • ένα πρώτο πακέτο διαθέσιμων εκτιμήσεων εθνικών αποτελεσμάτων που θα δημοσιευθεί γύρω στις 19:15 (θερινή ώρα Ελλάδας)
  • η πρώτη εκτίμηση για την σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου σε επίπεδο πολιτικών ομάδων, που αναμένεται περίπου στις 21:15 – 21:30 (θερινή ώρα Ελλάδας), επίσης με βάση εθνικές εκτιμήσεις και προεκλογικές δημοσκοπήσεις
  • τα πρώτα προσωρινά αποτελέσματα από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ με εκτιμήσεις για τα υπόλοιπα, καθώς και επικαιροποιημένη πρόβλεψη επί της κατανομής των εδρών, που θα δημοσιευθούν περίπου στις 00:15 – 00:30 (θερινή ώρα Ελλάδας).

Θα ακολουθήσουν και άλλες επικαιροποιημένες προβλέψεις, καθώς οι υπηρεσίες του Κοινοβουλίου θα λαμβάνουν πληροφορίες από τις εθνικές αρχές. Η τελευταία επικαιροποίηση αναμένεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, περίπου στη 02:00 (θερινή ώρα Ελλάδας).

Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα σχετικά με τις εκτιμήσεις και τα προσωρινά αποτελέσματα θα δημοσιευθεί τις προσεχείς ημέρες.

Όλα τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στον επίσημο ιστότοπο για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και οι κορυφαίοι υποψήφιοι για το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής θα μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Διαθέσιμες θα είναι επίσης οι ομάδες Τύπου των πολιτικών ομάδων, προκειμένου να ανταποκρίνονται στα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης και να διευκολύνουν τις επαφές. Βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας τους εδώ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!