Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Τι κατήγγειλε το ΠΑΣΟΚ μετά την εξέταση Σκανδαλίδη
Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πυροδότησε η εξέταση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με πηγές του ΠΑΣΟΚ να κάνουν λόγο για συνειδητή προσπάθεια αλλοίωσης της πραγματικότητας από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η κατάθεση Σκανδαλίδη επιβεβαίωσε όσα είχε επισημάνει ο σύλλογος κτηνοτρόφων του Νομού Καβάλας, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν βουλευτές που κάνουν το μαύρο άσπρο».
Καταγγελίες για παρερμηνεία και συμψηφισμό ευθυνών
Όπως τονίζεται από το ΠΑΣΟΚ, όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, εντείνεται η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας και του εισηγητή της να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για όσα περιγράφονται ως «εγκληματική οργάνωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ». Στο ίδιο πλαίσιο, γίνεται λόγος για οικοδόμηση ενός αφηγήματος περί «διαχρονικών παθογενειών», μέσω παρερμηνείας και εκ προθέσεως αλλοίωσης των λεγόμενων του πρώην υπουργού.
«Κρυστάλλινη διοίκηση» επί Σκανδαλίδη
Οι πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης υπήρξε σαφής στην κατάθεσή του, ξεκαθαρίζοντας πως κατά τη θητεία του στο υπουργείο, κάθε διαπιστωμένη παρατυπία από παραγωγούς οδηγούσε άμεσα σε αποκλεισμό από τις επιδοτήσεις και σε επιβολή διοικητικών κυρώσεων, όπως προέβλεπαν η κοινοτική και η εθνική νομοθεσία.
Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «πολιτικό θράσος» την κριτική της κυβέρνησης της ΝΔ στη διοίκηση Σκανδαλίδη, την ώρα που –όπως υποστηρίζουν– στελέχη της σημερινής κυβέρνησης φέρονται να έκρυβαν καταγγελίες για μήνες, να παρενέβαιναν σε ελέγχους και να διόριζαν κομματικά στελέχη σε καίριες θέσεις. Επισημαίνουν, επίσης, ότι κατά την περίοδο Σκανδαλίδη δεν δηλώνονταν βοσκοτόπια χωρίς ζώα ούτε αγριελιές σε τεράστιες εκτάσεις, όπως καταγγέλλεται ότι συνέβη μεταγενέστερα.
«Καμία παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ»
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε παρενέβη στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε συναλλάχθηκε με παραγωγούς ή ζήτησε διευκολύνσεις. Όπως υπογράμμισε, ο οργανισμός λειτουργούσε με θεσμική αυτονομία, με διαδικασίες που βασίζονταν σε γραπτές ενημερώσεις των αρμόδιων οργάνων.
Επιπλέον, αρνήθηκε κάθε σχέση ή γνώση για τα βοσκοτόπια χωρίς ζώα, την εκτόξευση του εθνικού αποθέματος και την τεχνική λύση, κάνοντας λόγο για μικροκομματική σκοπιμότητα πίσω από την κλήτευσή του.
Αναφορά στη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι, σύμφωνα με τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εντοπίζονται σοβαρές ενδείξεις παρέμβασης της σημερινής κυβέρνησης στη διαδικασία επιδοτήσεων, καθώς και προσπάθεια συγκάλυψης ενδεχόμενων ευθυνών των πρώην υπουργών Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη. Όπως σημειώνεται, η εμπλοκή των δύο υπουργών δεν αποτελεί ερμηνεία της αντιπολίτευσης, αλλά συμπέρασμα που προκύπτει από το ίδιο το υλικό της δικογραφίας.
«Δεν είναι όλοι ίδιοι»
Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί η αλήθεια ούτε να στηθεί ένα «βολικό αφήγημα» συμψηφισμού ευθυνών, υποστηρίζοντας ότι το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ φέρει την υπογραφή του κόμματος που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια.
Πηγή: Naftemporiki
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033