Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν πύραυλος έπεσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα, αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγει από την 7η Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου, ανέφεραν ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας έξι ελαφρείς τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, τουριστικός προορισμός, απέχει 350 χιλιόμετρα και πλέον από τη Λωρίδα της Γάζας.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως έγινε έκρηξη στην πόλη της Ερυθράς Θάλασσας, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ, και πως υπέστησαν ζημιές κτίριο και οχήματα.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «ενήμερος» για «συμβάν ασφαλείας» στην Τάμπα, «εκτός των συνόρων μας».

Η Αίγυπτος, χώρα η οποία ιστορικά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και επίσης ελέγχει τη μοναδική συνοριακή διέλευση προς κι από τη Λωρίδα της Γάζας που δεν βρίσκεται στα χέρια των Ισραηλινών, έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή από την 7η Οκτωβρίου,

Στην άνευ προηγουμένου επίθεση που εξαπέλυσε στην ισραηλινή επικράτεια εκείνη την ημέρα η Χαμάς σκοτώθηκαν πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Έκτοτε, πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στους ακατάπαυστους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Η Χαμάς παράλληλα συνεχίζει να εκτοξεύει, όπως και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, ομοβροντίες ρουκετών εναντίον του Ισραήλ.

Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός ότι άρμα μάχης του έπληξε «κατά λάθος» αιγυπτιακή θέση στα όρια της Λωρίδας της Γάζας. Το Κάιρο ανακοίνωσε το συμβάν και ότι ο ισραηλινός στρατός ζήτησε συγγνώμη, κάνοντας λόγο για «ελαφρείς τραυματισμούς» στις τάξεις του.

Επίσης την Κυριακή, η Αίγυπτος οργάνωσε «σύνοδο για την ειρήνη» και δεν έχει πάψει να απευθύνει εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Προχθές Τετάρτη, ο πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επιθεώρησε μονάδες των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στο Σουέζ, στην είσοδο της χερσονήσου του Σινά, συνέστησε «λογική» και «υπομονή» στους άνδρες του και τους κάλεσε να είναι «πάντα έτοιμοι».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!