Απαντήσεις για τις εικόνες ντροπής με τον συνωστισμό δεκάδων ανθρώπων που καταγράφηκαν τη Δευτέρα στην αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου «Γαιόπολις» στη Λάρισα, όπου ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει η δίκη των Τεμπών, έδωσε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης – πρόσωπο που βρέθηκε στο στόχαστρο κυρίως των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως καθ΄ύλην αρμόδιος και άρα υπεύθυνος για τις συνθήκες διεξαγωγής.

Εκπρόσωποι κομμάτων, συγγενείς θυμάτων και δικηγόροι (που βρέθηκαν τελικά να κάθονται στο… εδώλιο του κατηγορουμένου επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος για αυτούς) καταλόγισαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης ότι παρά τις πολυδάπανες προετοιμασίες και τις διαβεβαιώσεις ότι η εν λόγω αίιθουσα θα ήταν κατάλληλη για τη διαδικασία, τελικά αποδέιχθηκε το αντίθετο.

Ο ίδιος όμως ο υπουργός επέμεινε ότι ο  χώρος που δημιουργήθηκε στη Λάρισα, έγινε κατά τα πρότυπα της αίθουσας, όπου διεξήχθη η δίκη για την πυρκαγιά στο Μάτι, στο Εφετείο Αθηνών. Και το κτίριο διαμορφώθηκε κατάλληλα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με την έγκριση του Εφετείου της Λάρισας, αποδίδοντας έτσι το όλο πρόβλημα την πρώτη ημέρα της δίκης, στην οργάνωση και την ταξιθεσία.

Ο νόμος, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, ορίζει ότι η δίκη έπρεπε γίνει στη Λάρισα, που δεν είχε κατάλληλο χώρο, και σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη, που πήρε και την πρωτοβουλία, υπεδείχθη το κτίριο του Πανεπιστημίου. Και το Εφετείο της Λάρισας συμφώνησε ότι ο χώρος είναι κατάλληλος, άρα στη συνέχεια έπρεπε να διαμορφωθεί ο χώρος και να εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες, πρόσθεσε ο υπουργός, κρίνοντας πως η Περιφέρεια «εκτέλεσε το έργο άψογα». Οσο για το κόστος των εργασιών, επεσήμανε ότι έπρεπε να αναδιαμορφωθεί όλο το κτίριο και όχι μόνο μια αίθουσα.

Η αίθουσα επέμεινε ο κ. Φλωρίδης, διαμορφώθηκε σύμφωνα με τον αριθμό των δικηγόρων που παίρνουν μέρος στη διαδικασία, δημιουργήθηκαν 280 θέσεις για δικηγόρους και 36 θέσεις για τους κατηγορούμενους.

Αυτό που έγινε τη Δευτέρα, εξήγησε, είναι ότι κάποιοι άνθρωποι από το κοινό κάθισαν στις θέσεις που προορίζονταν για τους δικηγόρους, με αποτέλεσμα όταν έφτασαν οι δικηγόροι να μην έχουν θέσεις να καθίσουν και δικαιολογημένα διαμαρτυρήθηκαν. Επρεπε πρώτα να καθίσουν οι δικηγόροι και μετά να καθίσει το κοινό, είπε, επισημαίνοντας ότι πίσω από τους δικηγόρους και σε διπλανή αίθουσα υπάρχει χώρος με τεράστιες οθόνες για το κοινό.

Οπότε κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει σωστή ταξιθεσία από τα όργανα του Δικαστηρίου και τις αστυνομικές Αρχές, όταν επαναληφθεί η διαδικασία την 1η Απριλίου, με την παράλληλη επισήμανση -σε απάντηση σχετικών αιτημάτων που διατυπώθηκαν τη Δευτέρα- ότι το υπουργείο δεν έχει δικαιώμα να παρέμβει.

Αντίστοιχα, και για τον χρόνο έναρξης της δίκης, τρία χρόνια μετά την τραγωδία, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε ότι σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία, ανάλογες δίκες ξεκίνησαν εννέα χρόνια μετά το δυστύχημα και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν συνθήκες που εμπόδιζαν συστηματικά την έναρξη της δικαδικασίας. Και αυτό όταν -όπως επανέλαβε- στην Ελλάδα η προσπάθεια να μην γίνει δίκη, κορυφώθηκε με τη συνωμοσία της συγκάλυψης.

Τέλος, και με αφορμή την παρουσία πολυμελών τηλεοπτικών συνεργείων στη δίκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι βάσει νομοθεσίας στην Ελλάδα απαγορεύεται η βιντεοσκόπηση της δίκης και εάν κάποιος το παραβεί, θα πρέπει με εντολή προέδρου να συλληφθεί αμέσως.


 

Πηγή: Protagon.gr