«Φωνές της Διασποράς» του Χριστόφορου Χριστοφή Θεατρικό Αναλόγιο στο Καμπέρειο Θέατρο 20/11/23 και ώρα 21: 00 με ελεύθερη είσοδο στα πλαίσια του Ioannina Project

Το έργο πραγματεύεται την τελευταία διασπορά των σύγχρονων Ελλήνων, από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τις ημέρες μας. Το ελληνικό κράτος σε μεγάλο βαθμό φτιάχτηκε από Έλληνες που προήλθαν από διαφορετικούς ορίζοντες όπως οι παραδουνάβιες περιοχές, ο Πόντος, η κεντρική Ευρώπη, η τραγική Ιωνία. Στο έργο ακούγονται και συνυπάρχουν φωνές, υπάρξεις, και χαρακτήρες, απ’ όλο αυτόν τον πολύπλευρο και πολύμορφο κόσμο… Τους συνδέει η ελληνική λαλιά, η συνείδηση της ανθρώπινης μοίρας, η οποία συνεχίζει τη δύσβατη πορεία της με σκαμπανεβάσματα, ποτέ στην ευθεία. Είναι όπως του Σίσυφου και του Ηρακλή με συνεχή ανάγκη αυταπάρνησης και σκληρών δοκιμασιών. Η Διασπορά πλουτίζει τον ψυχισμό, με εικόνες, εμπειρίες, μνήμες. Είναι θησαυροφυλάκιο του υποσυνείδητου. Της ανανεωμένης ιστοριογραφίας – μυθολογίας κάθε γενιάς ή και γενεών. Στο έργο οι χαρακτήρες εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και τρόπους ζωής. Εξομολογητικοί και απολογητικοί μονόλογοι, μνήμες, φράσεις, λέξεις που μεταμορφώνονται σε δραματοποιημένη ποίηση. Η μοναξιά μιας οικογένειας της Σμύρνης στον Ελλαδικό χώρο. Η απομόνωση ενός γερο-ναυτικού από τη Σινώπη σε κάποιο γηροκομείο στο Λαύριο. Η αβέβαιη και δύσκολη επιβίωση ενός πρώην εργάτη από τη Γερμανία που δουλεύει περιστασιακά σαν παλιάτσος σε τσίρκο, έχοντας ζήσει στην Ευρώπη των αντιθέσεων και των κοινωνικών αλλαγών.

Κείμενο Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνοθεσία, κίνηση και φωτισμοί Παναγιώτης Γεωργούλας
Ερμηνεία Θεατρικό Σχήμα ΑΩ (Βίβιαν Βλάχου, Μάριαμ Γκαρανάτση, Σοφία Σιώζιου, Απόστολος Τζίμας, Κατερίνα Στεφάνου και μουσικές παρεμβάσεις η Μαρίνα Παπαγεωργίου)
Διάρκεια 45’.
Είσοδος Ελεύθερη

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!