Η  Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου , επισκέφθηκε χθες το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Την  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποδέχθηκαν στην είσοδο του Μουσείου ο Ηπειρώτης γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης και ο Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

Ο Ηπειρώτης γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης ανήκει σε μία οικογένεια δημιουργών που ξαναγράφουν την ιστορία της τέχνης…

Φωτογραφία- Μενέλαος Συκοβέλης

Το σημάδι που έχει αφήσει στον καλλιτέχνη η καταγωγή του έγινε εμφανές και όταν ίδρυσε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης” στο χωριό που γεννήθηκε. Ο ίδιος έχει πει για αυτήν του την επιλογή: «Θα μπορούσα να προσφέρω αυτά τα έργα σ’ ένα πιο κεντρικό Μουσείο στην Αθήνα ή τα Γιάννενα ή οπουδήποτε αλλού. Πιστεύω όμως ότι ο καλύτερος χώρος είναι το Σχολείο του χωρίου μας. Γιατί τα έργα που εκθέτουμε αφορούν άμεσα αυτόν τον τόπο. Τα δημιούργησαν οι μνήμες που με σημάδεψαν και με συνοδεύουν σ’ όλη μου τη ζωή. Έγιναν από βιώματα δυνατά, που έδωσαν τροφή στη δημιουργικότητά μου». Έχουμε έτσι έναν καλλιτέχνη που διέπρεψε σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό, με ατομικές εκθέσεις στη Ζυρίχη, στο Λονδίνο, στη Γενεύη, στη Λάρνακα της Κύπρου και στο Μόναχο, που φτιάχνει όμως ένα μουσείο στο Ελληνικό Ιωαννίνων.

Φωτογραφία- Μενέλαος Συκοβέλης

Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο που ήταν παλιότερα Δημοτικό Σχολείο, και χρηματοδοτήθηκε από τον Ευεργέτη Νικόλαο Μαντελόπουλο. Είναι κτισμένο από καλλιτέχνες μάστορες της πέτρας μιας άλλης εποχής, για να προστατεύει τα γλυπτά που βρίσκονται στο εσωτερικό του. Το κτήριο είναι ασυνήθιστα μεγάλο για χωριό. Οι εσωτερικοί του χώροι στεγάζουν έργα που έχουν ως θέμα τους κυρίως την Ήπειρο: προτομές ευεργετών και σημαντικών ανθρώπων της περιοχής, εκθέματα με θέμα το ψωμί, τη μάθηση, τον ευεργετισμό, την ξενιτιά και άλλα που, όπως αναφέρει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, είναι «αφιερωμένα στους ταπεινούς της ζωής, τους αγρότες- κτηνοτρόφους, τους μαστόρους και την Ηπειρώτισσα μάνα». Το γραφείο με την βιβλιοθήκη και το πωλητήριο συμπληρώνουν το εσωτερικό του Μουσείου.

Φωτογραφία- Μενέλαος Συκοβέλης

Στην αυλή 7 στρεμμάτων εκτίθενται 20 μεγάλα έργα από διάφορα υλικά (ορείχαλκος, μάρμαρο, ανοξείδωτο μέταλλο ή σίδερο), του ίδιου του καλλιτέχνη, αλλά και άλλων, μεταξύ των οποίων είναι ο Κ.Ανδρέου, ο Γ.Χουλιαράς, ο Κ.Ρόκος και ο Χ.Ρηγανάς. Αυτά δημιουργούνται κάθε καλοκαίρι στα συμπόσια γλυπτικής που πραγματοποιούνται στο Ελληνικό από τις 15 Αυγούστου ως τις 10 Σεπτέμβρη. Παράλληλα οι καλλιτέχνες δημιουργούν μια διαδρομή με γλυπτά μήκους έξι χιλιομέτρων, από την είσοδο του χωριού ως το ιστορικό Μοναστήρι της Τσούκας!

Φωτογραφία- Μενέλαος Συκοβέλης

Ιδιαίτερο θέμα και θέαμα είναι η τάξη με τους μαθητές, τα παλαιά θρανία, το δάσκαλο και τους θεατές. Η τάξη της μάθησης, όπως την ονομάσαμε.

Ειδική μνεία θέλω να κάνω για τα σχέδια που είναι σε μεγέθυνση και καταλαμβάνουν δεσπόζουσα θέση στο Μουσείο. Είναι επιλεγμένα απ’ όλη την καλλιτεχνική μου διαδρομή, από τη στιγμή που αποφοίτησα απ’ τη Σχολή μέχρι σήμερα.

Φωτογραφία- Μενλέλαος Συκοβέλης

Το Μουσείο συνεργάζεται με τον Τομέα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να εκδίδει τα βιβλία του, αλλά και με τον Τομέα της Λαογραφίας, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών & Επιστημών της Τέχνης και το Τμήμα Περιβάλλοντος.

Φωτογραφία – Μενέλαος Συκοβέλης

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!