Δυστυχώς το κοπάδι κτηνοτρόφου με τις αγελάδες , επέστρεψε για μια ακόμη στο ειδυλλιακό τοπίο της Δρακόλιμνης της Τύμφης!

Τα αλπικά λιβάδια της Τύμφης  και η Δρακόλιμνη έχουν γίνει ένας  απέραντος βοσκότοπος βοοειδών,τα οπόια μετέτρεψαν  το πανέμορφο αλπικό τοπίο της περιοχής σε..βούρκο,προκαλώντας τις έντονες διαμαστυρίες των επιχειρηματιών του Ζαγορίου,που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Ο Γιώργος Ρόκας, διαχειριστής του καταφυγίου της Αστράκας,έχει προσπαθήσει στο παρελθόν να δημοσιοποιήσει το θέμα,σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς.

Δυστυχώς όμως,τα τελευταία χρόνια η ιστορία επαναλαμβάνεται.με πολλές σελίδες στα κοινωνικά δίκτυα να φιλοξενούν εικόνες που δυσφημίζουν την περιοχη μας.

Η εικόνα μάλιστα φέτος είναι χειρότερη,κυρίως λόγω του προβλήματος λειψυδρίας…

Ο δήμαρχος Ζαγορίου Γιώργος Σουκουβέλος, έχει ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο  ,την λήψη απόφασης που θα απαγορεύει την βόσκηση στην περιοχή της δρακόλιμνης,της ξηρολίμνης και σε μεγάλο τμήμα του ορεινού όγκου της Τύμφης.

Στο παρελθόν έχουν γίνει συστάσεις και η μηνύσεις,χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Υπάρχει διαρκή επικοινωνία των τοπικών φο0ρέων, με τον Υφυπουργό Περιβάλοντος Γιώργο Αμυρά και όλοι αναμένουν το Υπουργείο επιτέλους να προχωρήσει σε μια ρύθμιση που θα προστατέψει πραγματικά την μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχή,στην οποία θα πρέπει να  ενισχυθούν δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός.

Άλλωστε  Γιώργος Αμυράς,ως  βουλευτής Ιωαννίνων το 2019 με ερώτησή του  προς τους τότε Υπουργούς   Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη,είχε καταθέσει ερώτηση στην βουλή,για το τεράστιο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων στην αλπική λίμνη Δρακόλιμνη και το οροπέδιο των Λιμνών (Λάκκα Τσουμάνη,) εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!