Να στελεχωθεί πλήρως με μόνιμο προσωπικό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και να αναβαθμιστεί ο εξοπλισμός της
Η κατάσταση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας λόγω της υποστελέχωσής της και της απαξίωσης της υλικοτεχνικής της υποδομής δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τις συνθήκες που διαμορφώνονται για την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας.
Ιδιαίτερη είναι η ανησυχία για τους θερινούς μήνες που ο ημερήσιος αριθμός πτήσεων, οι οποίες χρειάζονται διαχείριση, φτάνει τις 4.500. Η ΥΠΑ καλείται να διαχειριστεί αυτό το εναέριο «κομφούζιο» με μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό. Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, ενώ πριν 20 χρόνια και με λιγότερες πτήσεις η βάρδια στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας ήταν 40 άτομα τώρα είναι μόλις 22. Στη διάρκεια του χρόνου η κατάσταση γίνεται χειρότερη, αφού συνταξιοδοτείται προσωπικό το οποίο δεν αναπληρώνεται.
Η κόπωση του προσωπικού λόγω των πολύωρων βαρδιών μετατρέπεται σε εξουθένωση τους θερινούς μήνες, σε περιφερειακά αεροδρόμια οι βάρδιες φτάνουν τις 16 έως και τις 18 ώρες τη μέρα ενώ υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν έως και 40 μέρες χωρίς ούτε ένα ρεπό.
Επίσης ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος, αφού τα ραντάρ όπως και άλλα συστήματα έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια λειτουργίας, ενώ η παράδοση αναγκαίων συστημάτων καθυστερεί εξαιτίας επιχειρηματικών ανταγωνισμών, που φτάνουν μέχρι τα δικαστήρια.
Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση, που έχει συσσωρευτεί από την πολιτική που ακολούθησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, ενισχύουν το φόβο πολλών εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για «εναέρια Τέμπη».
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:
– Να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
– Να υπάρξει αναβάθμιση και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας.
Οι Βουλευτές
Κατσώτης Χρήστος
Παφίλης Θανάσης
Αμπατιέλος Νίκος
Έξαρχος Νίκος
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κομνηνάκα Μαρία
Λαμπρούλης Γιώργος
Μαρίνος Γιώργος
Μεταξάς Βασίλης
Παπαναστάσης Νίκος
Στολτίδης Λεωνίδας
Συντυχάκης Μανώλης

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!