Ένα ηλιόλουστο μεσημέρι, με τον αέρα της άνοιξης να χαϊδεύει τα υψώματα του Βουργαρελίου, συναντήσαμε τον Κωνσταντίνο Κωτσιώρη στο εστιατόριο Bostani του Rouista Tzoumerka Resort. Ανάμεσα σε πέτρα και ξύλο, στο φυσικό περιβάλλον που αγκαλιάζει το κατάλυμα, ο 33χρονος σεφ μάς υποδέχτηκε με ένα ζεστό χαμόγελο που αντανακλά την «ψυχή» της κουζίνας του -φιλόξενη, αυθεντική και με βαθιές ρίζες στην ελληνική παράδοση.
«Στα Τρίκαλα γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά η ζωή με έφερε σε διάφορα μέρη μέχρι να καταλήξω εδώ, στην καρδιά της Ηπείρου», μας αφηγείται ο Κωνσταντίνος, καθώς μας οδηγεί στον χώρο της κουζίνας του, όπου η ζεστασιά από τους φούρνους συναντά τα αρώματα των φρέσκων βοτάνων.
Η σχέση του με τη μαγειρική δεν ήταν κάτι που προδιαγραφόταν από την παιδική του ηλικία. «Δεν είχα καμία ιδιαίτερη ενασχόληση με την κουζίνα όταν ήμουν παιδί», παραδέχεται. «Αλλά οι εικόνες των οικογενειακών συγκεντρώσεων γύρω από το τραπέζι είναι ανεξίτηλες στη μνήμη μου». Με μια νότα συγκίνησης στη φωνή του, ο Κωνσταντίνος θυμάται τη γιαγιά του, που με τα μαγικά της χέρια μεταμόρφωνε απλά υλικά σε γευστικά αριστουργήματα. «Οι πίτες της ήταν κάτι το ξεχωριστό. Ο πλαστός της, μια παραδοσιακή πίτα με καλαμποκάλευρο, είναι ακόμα για μένα ένα σημείο αναφοράς -ένα γευστικό ορόσημο που κουβαλώ μέσα μου και προσπαθώ να τιμήσω με τη δουλειά μου».
Η μοίρα, ωστόσο, είχε τα δικά της σχέδια για τον νεαρό από τα Τρίκαλα. «Το στρατιωτικό ήταν το σημείο καμπής», εξηγεί. «Με τοποθέτησαν τυχαία στην κουζίνα, και εκεί, ανάμεσα σε κατσαρόλες και ταψιά, σε συνθήκες που κάθε άλλο παρά ιδανικές θα τις χαρακτήριζε κανείς, ανακάλυψα κάτι που με συνάρπαζε. Ήταν σαν να άνοιξε μια πόρτα σε έναν ολόκληρο σύμπαν που δεν είχα φανταστεί».
Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητείας, ο Κωνσταντίνος αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το νεοανακαλυφθέν πάθος του. Γράφτηκε σε σχολή μαγειρικής και ξεκίνησε ένα ταξίδι που τον οδήγησε σε διάφορες κουζίνες της Ελλάδας.
«Ξεκίνησα από τα Τρίκαλα, την πόλη μου, όπου έκανα τα πρώτα μου επαγγελματικά βήματα», αναφέρει. «Έπειτα εργάστηκα στη Λάρισα, την Αθήνα, τη Σαντορίνη: κάθε μέρος και μια διαφορετική εμπειρία, κάθε κουζίνα και ένα διαφορετικό μάθημα». Καθώς μιλά, τα χέρια του δε μένουν ακίνητα. Ανοίγει με μαεστρία ένα φύλλο για την παραδοσιακή χορτόπιτα που ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει, δείχνοντας τη δεξιοτεχνία που έχει αποκτήσει με τα χρόνια. «Κάθε προορισμός μού έδωσε κάτι διαφορετικό. Στα Τρίκαλα και τη Λάρισα, εμπέδωσα τις θεσσαλικές γεύσεις που με μεγάλωσαν. Στην Αθήνα, ήρθα σε επαφή με τη σύγχρονη γαστρονομία και τις διεθνείς τάσεις. Στη Σαντορίνη, γνώρισα την κυκλαδίτικη κουζίνα και τον πλούτο των τοπικών προϊόντων του νησιού».
Σήμερα, ο Κωνσταντίνος βρίσκεται στο πηδάλιο της κουζίνας του εστιατορίου Bostani, στο ξενοδοχείο Rouista Tzoumerka Resort, του Βουργαρελίου. «Αυτό το μέρος είναι ιδιαίτερο», μας λέει καθώς ετοιμάζει τη γέμιση για τη χορτόπιτα, αναμειγνύοντας τρυφερό σπανάκι και σέσκουλα με μυρωδικά και μπαχαρικά. «Βρισκόμαστε στην καρδιά της Ηπείρου, μιας περιοχής με πλούσια γαστρονομική παράδοση». Η κουζίνα του Bostani, όπως μας εξηγεί, έχει ως βάση την ηπειρώτικη γαστρονομία, αλλά εμπλουτίζεται με στοιχεία και τεχνικές από τη Θεσσαλία, την ιδιαίτερη πατρίδα του σεφ. «Προσπαθώ να δημιουργήσω γέφυρες ανάμεσα στις παραδόσεις, να συνδέσω τις γεύσεις που με μεγάλωσαν με τις γεύσεις του τόπου όπου τώρα δημιουργώ».
Ο Κωνσταντίνος τονίζει με έμφαση τη σημασία των πρώτων υλών στη φιλοσοφία της κουζίνας του. «Χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελληνικά προϊόντα. Συνεργαζόμαστε με τοπικούς παραγωγούς και προμηθευτές, αναζητώντας πάντα την καλύτερη ποιότητα. Τα λαχανικά, τα τυριά, το κρέας -όλα προέρχονται από την ελληνική γη και εργαζόμαστε με σεβασμό απέναντι σε αυτά τα δώρα της φύσης».
Διαβάστε περισσότερα στο travel.gr
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.