Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο πρώην Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. Ιωαννίνων, δήλωσε:

«Ζούμε στη σκληρή εποχή της κλιματικής κρίσης. Σήμερα, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ας δούμε το σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πρώτη τετραετία. Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σηκώσαμε «ασπίδα» για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Η Ελλάδα απέκτησε Εθνικό Κλιματικό Νόμο, πετύχαμε ρεκόρ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προωθήσαμε την ηλεκτροκίνηση. Για πρώτη φορά υλοποιήθηκαν δράσεις και μεταρρυθμίσεις, όπως τα Απάτητα Βουνά, οι Δασικοί Χάρτες που για 200 ολόκληρα χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα, το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων με τη φύτευση 20 εκατ. δέντρων έως το 2025, το πρώτο Νοσοκομείο για Άγρια Ζώα που ήδη κατασκευάζεται στο Πεντελικό Όρος, οι καθαρισμοί αντιπυρικής προστασίας δασών με το πρόγραμμα Antinero και το Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, με χρηματοδότηση απο το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τα Γιάννενα, είμαστε υπερήφανοι που ο Σμόλικας και η Τύμφη ήταν τα δύο πρώτα Απάτητα Βουνά της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό -για μας τους Γιαννιώτες- ότι για πρώτη φορά μετά από 42 χρόνια έγιναν καθαρισμοί και εργασίες πυροπροστασίας στο Νησάκι της Λίμνης και στο δασύλλιο του Φρόντζου που αγκαλιάζει την πόλη, αλλά και οι αναδασώσεις σε Ελεούσα, Κιάφα και Μπάφρα.

Αποσυνδέσαμε από τη δασική νομοθεσία 391.000 στρέμματα αγροτικής γης που ενώ παλιότερα καλλιεργούνταν, για διάφορους λόγους εγκαταλείφθηκαν και στη συνέχεια λόγγιασαν.

Προχωράει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την Παμβώτιδα. Ύστερα από καθυστέρηση δεκαετιών, θα γνωρίζουμε πώς θα προστατεύσουμε τα πλούσια οικοσυστήματα των Ιωαννίνων και με ποιους κανόνες θα επιτρέπονται ανθρωπογενείς δραστηριότητες δημιουργώντας ένα σημαντικό χωροταξικό και αναπτυξιακό εργαλείο για τον τόπο μας.

Παράλληλα, προωθούμε την ηλεκτροκίνηση στα επιβατικά πλοιάρια της Λίμνης με χρηματοδότηση 1 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία σταθμού φόρτισης στον μώλο, ένα έργο που θα κάνει πράσινο λιμάνι τα Ιωάννινα. Ένα ηλεκτρικό σκάφος θα παραχωρηθεί από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στην ΕΛ.ΑΣ. για περιπολίες στην Παμβώτιδα, με σκοπό την πάταξη της λαθραλιείας και άλλων περιστασιακών υποβαθμίσεων του λιμναίου οικοσυστήματος, ενώ προκηρύξαμε διαγωνισμό για την αγορά αμφίβιου μηχανήματος για τον καθαρισμό των καλαμιώνων στη Λίμνη.

Τέλος, μεγάλη σημασία δίνω στην ανταπόκριση των δήμων του Νομού Ιωαννίνων, καθώς Ζίτσα, Δωδώνη, Τζουμέρκα, Μέτσοβο, Παγώνι συμμετέχουν στο Εθνικό Σχέδιο Μονοπατιών, για να προωθήσουν τον οικοτουρισμό και την τοπική τους ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύοντας συγχρόνως το περιβάλλον.».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!