«Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση». Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο κλείσιμο της 87ης ΔΕΘ, προσθέτοντας ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας.
Αναλυτικά, ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Από όσα ακούσαμε από τον πρωθυπουργό φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεσή του να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι και αυτό είναι κάτι θετικό, καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω. Έδειξε, επίσης, την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις πληγείσες από τις φυσικές καταστροφές περιοχές.
Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και η έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας γιατί, όπως έχει φανεί ήδη, το κράτος δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος των αποζημιώσεων σε πληγέντες. Και επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον όλο και συχνότερα, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην εξαρτάται ο πολίτης μόνο από την κρατική αρωγή μετά από έναν σεισμό, μία φωτιά ή μία πλημμύρα.
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, όμως, παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για εμάς, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας, τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι παράγοντες που κλονίζουν το επιχειρείν. Και επειδή καμία οικονομία δεν αναπτύχθηκε χωρίς τη συμμετοχή των επιχειρήσεων, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυσή τους.
Όσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που και εμείς ζητάμε, θα περιμένουμε να δούμε τον τελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτήν τη στιγμή είναι ότι θέλουμε να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!