«Στην αναζήτηση και διερεύνηση όλων των ευθυνών, και ποινικών, για το έγκλημα στα Τέμπη, στοχεύει η πρόταση του ΚΚΕ για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής», τόνισε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος μιλώντας, την Τρίτη 14 Νοεμβρίου, στον ρ/σ «Παραπολιτικά FM».

Σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί πώς «επέδρασαν σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων, οι πολιτικές “απελευθέρωσης”, ιδιωτικοποίησης και κατάτμησης του ΟΣΕ».

Ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε πως πρόκειται για «μία πολιτική που έχει ιστορία» και πρόσθεσε ότι «η μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων μιλά για διερεύνηση ευθυνών σε βάθος 15ετίας».

Επίσης, τόνισε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την διαμόρφωση μιας κατάσταση στις σιδηροδρομικές μεταφορές που οδήγησε στο έγκλημα στα Τέμπη και γι’ αυτό κάθε κόμμα που υλοποίησε μια συγκεκριμένη πολιτική θέλει να βγει από το κάδρο των ευθυνών».

Όσο για την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Τζάκρη που χαρακτήρισε το ΚΚΕ «δεκανίκι της ΝΔ», ο Γ. Γκιόκας σημείωσε ότι «πάει πολύ να μιλά η κ. Τζάκρη που έχει ψηφίσει μνημόνια μαζί με τη ΝΔ, έχει συγκυβερνήσει με τη ΝΔ και είναι σε ένα κόμμα που αντιγράφει θέσεις της ΝΔ».

Σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε ότι «κατατέθηκε χθες στο “παρά ένα” και εγκαλεί τους πρώην υπουργούς Χρ. Σπίρτζη μόνο για παράβαση καθήκοντος και Κ. Καραμανλή για κακοδιαχείριση για τη σύμβαση 717».

Ο Γ. Γκιόκας έθεσε το ερώτημα; «Το ατύχημα στα Τέμπη ήταν μόνο ζήτημα κακοδιαχείρισης ή ήταν ένα ατύχημα που οδήγησε στην απώλεια 57 ανθρώπων;»

Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ «δεν θέτει σε αντιπαράθεση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ», αλλά την χαρακτήρισε «πολύ περιορισμένη».

Όσο για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και τις συζητήσεις για δημιουργία νέου κόμματος, σχολίασε ότι «είναι διαρκής η προσπάθεια να στηθούν αναχώματα σε ένα ριζοσπαστικό ρεύμα που συναντήθηκε με το ΚΚΕ σε μεγάλους αγώνες και τις πρόσφατες εκλογές».

Κάλεσε τον κόσμο να βγάλει συμπεράσματα «από την πορεία πολιτικού, ιδεολογικού και οργανωτικού εκφυλισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στηρίχθηκε από τα στελέχη του που σήμερα εμφανίζονται ως θύματα».

Εξήγησε ότι τέτοια πορεία «έχουν τα κόμματα που “πατούν σε πολλές βάρκες”, προσπαθώντας να πείσουν για τον “εξανθρωπισμό” του καπιταλισμού.

Κάλεσε επίσης «έναν κόσμο που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ να βγάλει συμπεράσματα και να δει ότι η λύση είναι η συμπόρευση με το ΚΚΕ στους αγώνες και στα κρίσιμα μέτωπα που έχουμε μπροστά μας».

Απαντώντας στην ερώτηση αν «στόχος του ΚΚΕ είναι η δεύτερη ή τρίτη θέση στις ευρωεκλογές» ο Γ. Γκιόκας είπε ότι «εμείς δεν θέτουμε αριθμητικούς στόχους ή στόχους όσον αφορά (σ.σ.εκλογικές) θέσεις. Εμείς λέμε ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης στην κυρίαρχη πολιτική, εκφράστηκε και στις βουλευτικές και στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές, είναι ένα ρεύμα που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα σε αγώνες στο εργατικό, λαϊκό και φοιτητικό κίνημα. Αυτό μπορεί να εκφραστεί και στις ευρωεκλογές και να πάει το ΚΚΕ όσο γίνεται πιο ψηλά».

«Το ζήτημα» υπογράμμισε ο Γ. Γκιόκας, «δεν είναι ζήτημα θέσης, είναι αυτό το ρεύμα που διαμορφώνεται να μπορεί να δυναμώσει ακόμα περισσότερο γιατί μπροστά μας υπάρχουν κρίσιμα μέτωπα πάλης στην ακρίβεια, στο φορολογικό, στα ζητήματα των διεθνών εξελίξεων με τον πόλεμο του κατοχικού κράτους του Ισραήλ ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Αυτές τις μάχες πρέπει να τις δώσουν πολύ περισσότερες εργατικές-λαϊκές δυνάμεις».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!