Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, βρέθηκε την Πέμπτη (16/11) στη Ρόδο, με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Δημήτρη Καιρίδη, τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Παππά και τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Μάνο Λογοθέτη. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός τόνισε ότι αποτελεί δέσμευση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη η ανέγερση σύγχρονου χώρου ως έδρα για τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ρόδου.
«Σε στενή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, θα βρεθεί χώρος και θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να ξεκινήσουμε όλα όσα προβλέπονται: χώρος, χρηματοδότηση, συνεργασίες», έτσι ώστε, όπως είπε, η νέα έδρα να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερες υποδομές, καλύτερους χώρους εργασίας για τους αστυνομικούς.
Ο κ. Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε, παράλληλα, πως, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους, θα προσληφθούν -και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τους έχουμε μέσα στο 2024- συνοριοφύλακες που θα διατεθούν στη Ρόδο κατ’ αρχάς και δευτερευόντως, ανάλογα με την εξέλιξη, και σε άλλες περιοχές της Α’ Δωδεκανήσου.
Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου πραγματοποίησε επίσκεψη στην Α’ Διεύθυνση Αστυνομίας Δωδεκανήσου, όπου είχε σύσκεψη με αξιωματικούς για την διαχείριση του μεταναστευτικού στην περιοχή.
Ο Υπουργός είχε σύσκεψη με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ για ζητήματα που αφορούν στην Αστυνομία, αλλά και στη δράση της με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας, την πιο εμφανή, αποτελεσματική και ουσιαστική αστυνόμευση και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην καθημερινότητα, στο πλαίσιο του ολιστικού σχεδίου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Αστυνομίας αλλά και την εμπέδωση του αισθήματος της εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Οικονόμου, κατά τη συνέντευξη Τύπου:
Η παρουσία μας σήμερα εδώ έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα. Ο συμβολισμός είναι ότι πάντοτε οφείλουμε να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, να έχουμε στο νου μας καταστάσεις που είναι κρίσιμες για τις τοπικές κοινωνίες, όχι μόνο όταν υπάρχει έξαρση και όξυνση, αλλά και όταν τα πράγματα δείχνουν ότι είναι πιο τακτοποιημένα από τις προηγούμενες περιόδους. Αυτό σημαίνει ότι δεν εφησυχάζουμε και ότι είμαστε εδώ να αναζητούμε πάντοτε τις βέλτιστες λύσεις. Η συνεργασία μας με την Περιφέρεια είναι άριστη και σε επίπεδο Κυβέρνησης συνολικά, φυσικά και σε επίπεδο Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Ασκούμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, που έχει πολύ ψηλά τη διάσταση του ανθρωπισμού αλλά και την ανάγκη η χώρα να μην ξαναζήσει εποχές που μας πλήγωσαν όλους στο παρελθόν και που δεν περιποιούσαν τιμή σε κανέναν, ούτε σε ό,τι αφορά την ελληνική κοινωνία, ούτε αλλά και ούτε σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που έφθαναν στην Ελλάδα, με την έννοια της αξιοπρεπούς τους διαβίωσης. Από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, συντονισμένοι με το Λιμενικό, με τις τοπικές Αρχές, με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, φροντίζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει, αυτό που χρειάζεται για να υποστηρίζεται η πολιτική αυτή.
Τον τελευταίο χρόνο είχαμε αρκετές χιλιάδες απομακρύνσεις – μεταγωγές από τη Ρόδο. Η τάξη μεγέθους είναι γύρω στις 7.500, με τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών να είναι τους τελευταίους τρεις μήνες. 7.500 άνθρωποι έφυγαν από τη Ρόδο προς θέσεις, προς δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Θέλω να σας δώσω κάποιους αριθμούς, γιατί μερικές φορές, έχουμε την αγωνία, τις απαιτήσεις να είμαστε πιο ταχείς στην ανταπόκριση, στο πεδίο. Στοιχειώδεις επιχειρησιακοί κανόνες ασφαλείας επιβάλλουν για κάθε 100 ανθρώπους που φεύγουν από έναν τόπο να πάνε αλλού, να χρειάζονται 30 αστυνομικοί, οι οποίοι λείπουν από τις υπηρεσίες τους 4 μέρες.
Με δεδομένες τις αδυναμίες, τις πιέσεις, τις ελλείψεις που έχουμε, νομίζω ότι ανταποκρίθηκε ο κρατικός μηχανισμός το αμέσως προηγούμενο διάστημα, σε μία άσκηση που δεν ήταν εύκολη -να βρεθούν καράβια, εισιτήρια, λιμενικό- για να περιοριστεί αρκετά, στο βαθμό του δυνατού, ο χρόνος κατά τον οποίο οι άνθρωποι αυτοί θα ήταν εκτεθειμένοι μέσα στον αστικό ιστό, θα δημιουργούσαν συνθήκες και εικόνες που δεν θέλουμε, θα ζούσαν σε συνθήκες που για τους ίδιους δε θα ήταν αξιοπρεπείς, θα δυσκόλευαν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των εμπόρων, των ξενοδόχων, των τουριστών, των ανθρώπων που ζούσαν εδώ.
Με κινήσεις -ο Γενικός Γραμματέας κ. Λογοθέτης έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό- φροντίσαμε πάντοτε να περιορίσουμε στον μικρότερο δυνατό το χρόνο της παραμονής τους στους εξωτερικούς χώρους και να οργανώνονται οι μεταγωγές με τον τρόπου που πρέπει να οργανωθούν, στα σημεία που έπρεπε.
Η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τις άλλες Αρχές, όπως το έκανε το προηγούμενο διάστημα θα το ξανακάνει αν απαιτηθεί, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δε θα βρεθούμε το επόμενο διάστημα αντιμέτωποι ενδεχομένως με κάποιους ανθρώπους που θα έχουν συγκεντρωθεί σε κάποιο σημείο του αστικού ιστού και θα πρέπει να απομακρυνθούν. Αυτό που έγινε στο παρελθόν θα γίνει και τώρα, να φεύγουν στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε και νομίζω θα είμαστε σε θέση να βρούμε κάποιες λύσεις για το πως θα το αποφεύγουμε αυτό, ενδεχομένως θα πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που αντί να είναι στα σκαλιά της Περιφέρειας, πίσω από το κτήριο της Αστυνομίας, σε κάποιες πλατείες γι αυτές τις μία ή δύο μέρες που χρειάζεται, οι άνθρωποι αυτοί να βρίσκονται κάπου, σε έναν φυλασσόμενο χώρο μέχρι σε δυο μήνες, τρεις, να μπορέσουν να φύγουν. Δεν συζητάμε για την κατασκευή κάποιας δομής.
Συζητήσαμε ακόμη να βρούμε έναν τρόπο λύσης της στέγασης, του κτιριακού της Ελληνικής Αστυνομίας. Ήδη με ενέργειες της Περιφέρειας ανακαινίζεται ο χώρος που εδρεύει η Ελληνική Αστυνομία. Είναι σαφές ότι οι ανάγκες αστυνόμευσης που έχει ένας τόπος όπως η Ρόδος, απαιτούν μία αναβαθμισμένη κτιριακή υποδομή, μία αναβαθμισμένη έδρα όχι στο κέντρο, έξω, που θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία, καλύτερες υποδομές, καλύτερους χώρους εργασίας για τους αστυνομικούς μας.
Το πρώτο που θέλω να ανακοινώσω σήμερα είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα είναι σε στενή συνεργασία με τον κύριο Περιφερειάρχη προκειμένου να βρεθεί χώρος και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες έτσι ώστε να ξεκινήσουμε όλα όσα προβλέπονται: χώρος, χρηματοδότηση, συνεργασίες, για να προχωρήσουμε στην κατασκευή μιας σύγχρονης έδρας για τις αστυνομικές υπηρεσίες της Ρόδου.
Το δεύτερο που θέλω να πω και που αποτελεί κοινό τόπο: υπάρχει η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς πόρους, να προσλάβουμε – και καλώς εχόντων των πραγμάτων θα τους έχουμε μέσα στο 2024- συνοριοφύλακες που θα διαθέσουμε στη Ρόδο κατ’ αρχάς και δευτερευόντως, θα δούμε ανάλογα με την εξέλιξη και το μέγεθος και σε άλλες περιοχές της Α’ Δωδεκανήσου. Είναι κάτι το οποίο η ανάγκη και η εμπειρία το αναδεικνύει προκειμένου και να ενισχύσουμε την αστυνόμευση και να ελευθερώσουμε την αστυνομία από δραστηριότητες που έτσι κι αλλιώς πρέπει και κουβαλάει στην πλάτη της σε ό,τι αφορά τη διάσταση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού.