Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό σταθμό Σκάι όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο θέμα των νέων ταυτοτήτων τονίζοντας ότι θα αλλάξουν τη ζωή μας προς το ασφαλέστερο. «Θα συντονιστούμε με τις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, τον κανονισμό των μετακινήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας για τις αεροπορικές μετακινήσεις, τη βίζα, τη δυνατότητα να μετακινούμαστε στο εξωτερικό» τόνισε και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι μία καινούργια πραγματικότητα, η οποία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να χακάρει, ούτε να πλαστογραφεί το καινούργιο δελτίο ταυτότητας» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια ο υπουργός σημείωσε ότι το καινούργιο δελτίο ταυτότητας θα είναι ένα ασφαλές έγγραφο, αξιοποιώντας ό,τι η τεχνολογία παρέχει προς την κατεύθυνση αυτή. «Θα αναγράφει επάνω τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες. Ό,τι γράφει η ταυτότητα έξω, θα αποθηκεύεται και σε μη εμφανές σημείο: δηλαδή φύλο, όνομα, επίθετο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης ταυτότητας, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, τα δακτυλικά αποτυπώματα» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Αναφορικά με τις ενστάσεις που έχουν μερικοί πολίτες με τις νέες ταυτότητες ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε δυνατότητα γεωχωρικού εντοπισμού. «Αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι «ότι θα έχεις την ταυτότητά σου και θα χτυπάει -όπως είναι στο GPS- ένα λαμπάκι βρίσκομαι σήμερα εδώ, πάω στην άλλη κατεύθυνση» κ.λπ. – είναι ανοησίες που αποδομούνται πάρα πολύ εύκολα, αν κάποιος καταλάβει ποια είναι τα χαρακτηριστικά της καινούργιας ταυτότητας» είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα υπογράμμισε: «Όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων και όσοι εν πάση περιπτώσει παρακινούν ανθρώπους σε ακραίες αντιδράσεις, ας αναλογιστούν ότι -εκτός όλων των άλλων- τα σκοταδιστικά, απαράδεκτα, ανούσια, βάζουν και λίγο νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η διαδικασία έκδοσης καινούργιων ταυτοτήτων θα ξεκινήσει από τις 25 Σεπτεμβρίου, το κόστος θα είναι 10 ευρώ και θα προσομοιάζει πάρα πολύ με τη διαδικασία του εμβολίου.

Αναφορικά με την διαδικασία έκδοσης αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. «επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο που θα υπάρχει μία πλατφόρμα, θα καταθέτει κάποιος την αίτησή του για να πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα -μέσω GOV- σε 367 σημεία σε όλη τη χώρα, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί ο εξοπλισμός, έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας εδώ και 1,5 μήνα. Θα έρχεται μία ειδοποίηση, θα πηγαίνει ο πολίτης στο ραντεβού. Θα ειδοποιείται για το ραντεβού, θα πηγαίνει στο αστυνομικό τμήμα, θα κάνει την αίτηση και θα ακολουθείται η διαδικασία εκεί. Θα μπορεί και η φωτογραφία να γίνεται εκεί, θα υπάρχει δυνατότητα να υπάρχει φωτογραφία έξω» τόνισε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τους πολίτες που δημιουργούν ουρές έξω από τα αστυνομικά τμήματα για να βγάλούν καινούργια ταυτότητα ο υπουργός είπε ότι για ανεξήγητους και εντελώς αδικαιολόγητους λόγους υπόκεινται σε μία απίστευτη ταλαιπωρία καθώς «ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός λέει ότι από τον Αύγουστο του 2026 και μετά -σε τρία χρόνια- δεν θα ισχύει πουθενά. Όποιο δελτίο ταυτότητας δεν πληροί τις τεχνικές προδιαγραφές, που ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός βάζει, από τον Αύγουστο του 2026 και μετά, παύει να ισχύει».

Αναφορικά με το περιστατικά που έχουν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα στον Έβρο με πολίτες να «συλλαμβάνουν» παράτυπους μετανάστες ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση αυτή και κατά τη γνώμη μου κάθε κυβέρνηση να ανεχθεί οποιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να υποκαθιστά τη συντεταγμένη λειτουργία της Πολιτείας και του κράτους. Όποιος επιχειρεί να υποκαταστήσει την Ελληνική Αστυνομία ή να κάνει αντιποίηση Αρχής και αρμοδιότητας, θα συλλαμβάνεται, θα οδηγείται στη δικαιοσύνη».

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης και η αντιμετώπιση από τις διωκτικές αρχές από τις αρχές ασφαλείας σε όσους πιστεύουν ότι μπορούν να παίζουν αυτό το ρόλο και να υποκαθιστούν το κράτος, θα είναι αδυσώπητος.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!