Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της περιόδου 2023-2027 έλαβε και την τυπική του έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 21/11/2022 (μπορείτε να την βρείτε εδώ) βάζοντας αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην χώρας μας και την Κομισιόν.

Η πολύμηνη προσπάθεια της Ελλάδας να εξασφαλίσει τους υψηλότερους δυνατούς πόρους για τον πρωτογενή της τομέα στο πλαίσιο της Νέας ΚΑΠ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Χάρις στις παρεμβάσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και στο έργο της πολιτικής ηγεσίας και των τεχνικών κλιμακίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η χώρα μας κατάφερε να εξασφαλίσει πόρους ύψους 19,3 δισ. ευρώ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Κατορθώνοντας να λάβει το ίδιο ύψος κονδυλίων με αυτά της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου, τη στιγμή που κατά μέσο όρο η χρηματοδότηση των κρατών-μελών μειώθηκε κατά 10%. 

Η έγκριση του Στρατηγικού μας Σχεδίου για την περίοδο 2023-2027, δίνει την ευκαιρία στην Κυβέρνηση και ειδικότερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εφαρμόσει την επόμενη φάση του πλάνου του για την ανασυγκρότηση του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα, με όχημα δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ). Του πρακτικού βραχίονα της ΚΑΠ που η χώρας μας κατά τις διαβουλεύσεις της με τους εταίρους μας και τα όργανα της Ε.Ε. συνδιαμόρφωσε.

Η ΚΑΠ με τους πόρους της είναι διαχρονικά είναι το βασικό εργαλείο για την στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας. Με δράσεις που δίνουν κίνητρα στους παραγωγούς μας για να γίνουν πιο καινοτόμοι και που μας επιτρέπουν να τους ενισχύσουμε ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της Αγοράς και των εξωγενών κρίσεων που αντιμετωπίζει ο τομέας. 

Στόχος της χώρας μας είναι η νέα ΚΑΠ να έχει κυρίως αναπτυξιακό χαρακτήρα. Να λειτουργήσει ως το μέσο για την δημιουργία ενός πράσινου, βιώσιμου, καινοτόμου και ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού  τομέα. Για το παραπάνω λόγο ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες του ελληνικού σχεδίου της ΚΑΠ βρίσκεται: 

  • η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του πρωτογενούς τομέα
  • η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής αγροδιατροφής απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης
  • η εξασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας 
  • η στήριξη των παραγωγών και των επιχειρηματιών της υπαίθρου απέναντι στις εξωγενείς κρίσεις
  • η παραγωγή ασφαλέστερων, θρεπτικότερων και πιο υγιεινών τροφίμων

Κεντρικός στόχος του ελληνικού σχεδίου είναι να διατηρηθεί ο ρόλος του πρωτογενή τομέα ως πνεύμονα οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής Περιφέρειας, ικανού να εγγυηθεί τα εισοδήματα των παραγωγών και των επιχειρηματιών της υπαίθρου.

 

Με αφορμή την έγκριση του Ελληνικού Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος δήλωσε:

«Η Νέα ΚΑΠ αποτελεί το βασικό μας όχημα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Προσφέρει τους απαραίτητους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε στοχευμένες δράσεις, μέσα από τις οποίες θα χτίσουμε έναν σύγχρονο, πράσινο, βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό πρωτογενή τομέα»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!