“Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε με την περιφερειακή Αρχή στο θέμα της αντιπλημμυρικής θωράκισης και για τις αντιπεριβαλλοντικές μεθόδους «διευθέτησης κοίτης», όπως στην περίπτωση του ποταμού Λούρου.

Τίποτα καινούργιο δεν εισέφερε η συζήτηση, της 15ης Δεκεμβρίου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, για την «αντιπλημμυρική προστασία», από την υπερχείλιση ποταμών και τα πρόσφατα έργα «διευθέτησης κοίτης» στον ποταμό Λούρο, με τα καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον και όχι μόνο.

Ο Περιφερειάρχης επιμένει στο σχέδιο του. Πρώτα κηρύσσεται μια περιοχή σε έκτακτη ανάγκη και μετά παρεμβαίνουμε με απευθείας αναθέσεις στην κοίτη του ποταμού και ότι ήθελε προκύψει. Αυτό έκανε και στον Λούρο. Δυστυχώς για τον κ. Καχριμάνη, εκ του αποτελέσματος και εξ αιτίας των εργασιών στο ποτάμι, ζητούνται ευθύνες, γίναμε θέμα πανελλαδικά, επειδή το ποτάμι στέρεψε και το οικοσύστημα θα κάνει χρόνια να επανέλθει. Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι ενώ έχουμε μια επιβεβαιωμένη οικολογική καταστροφή στον Λούρο, εκείνος, δεν αναλαμβάνει ούτε καν την πολιτική ευθύνη, επικαλούμενος την «έκτακτη ανάγκη» των ενδεχόμενων πλημμυρικών φαινομένων, σε καιρό που υπήρχε πράγματι η έκτακτη ανάγκη της ανομβρίας και δεν έπρεπε να επέμβει κατ’ ουδένα τρόπο.

Δεν απασχολεί την περιφερειακή Αρχή και τις υπηρεσίες της ότι εγκαλούμαστε ως Περιφέρεια Ηπείρου, από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ, με πορίσματα και εκθέσεις που ζητούν απαντήσεις αρμοδίως. Γίνονται ερωτήσεις στη βουλή των Ελλήνων και εκκρεμούν διοικητικές κυρώσεις (επιβολή προστίμου), από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας/ Δνση Υδάτων, για παράβαση του νόμου. Αγνοούν την πραγματικότητα και τα δεδομένα που ανατρέπουν τους ισχυρισμούς τους. Έκαναν λάθος και δεν το παραδέχονται. 

Θα το επαναλάβουμε, ήταν μια καραμπινάτη αστοχία η παρέμβαση «διευθέτησης κοίτης» στον Λούρο. Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν εκτός εποχής και χωρίς να υπολογιστεί το ενδεχόμενο περιβαλλοντικό κόστος που τελικά προκλήθηκε. Σε καμία περίπτωση δεν έφταιξε η ανομβρία και ανεξαρτήτως της απόδοσης των ευθυνών, το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα. Τέτοιου είδους εργασίες πραγματοποιούνται σε καιρό που ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά, ποτέ όταν ο υδροφόρος είναι χαμηλά. Και βέβαια αποφασίζουν οι ειδικοί για καίριες (επιτρεπτές) επεμβάσεις στον πυθμένα της κοίτης. Η περιφερειακή αρχή έχει την πολιτική ευθύνη να προστατέψει τα ποτάμια και λιμναία οικοσυστήματα της Ηπείρου και να επισπεύσει την οριοθέτηση των, πριν από την όποια αναγκαία διευθέτηση της κοίτης των ποταμών για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. 

Αυτή την πολιτική υπηρετούν τα 4+1 σημεία της πρότασης που κατέθεσαν και ψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτή η πολιτική θωρακίζει τις περιουσίες των παραποτάμιων περιοχών και όχι οι σημειακές παρεμβάσεις πρόσκαιρων εργασιών τοποθέτησης ογκόλιθων σε ιδιοκτησίες με ψηφοθηρικό υπόβαθρο. Ειδικά για την περίπτωση των ιχθυοτροφείων του Λούρου, στον άνω ρου του ποταμού, ο περιφερειάρχης οφείλει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται προς το Υπουργείο Οικονομικών, ως επισπεύδουσα αρχή και να απαλλάξει τους ιχθυοπαραγωγούς από την 25ετή και πλέον «αιχμαλωσία» της Κρατικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, στη βάση μιας συμφωνίας «Μακροχρόνιας μίσθωσης», ως της μόνης εφικτής λύσης, με παράλληλη οριοθέτηση του ποταμού τοπικά.”



Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!